KATTOHUOLLOT KAIKILLA HERKUILLA
Kokemusta, osaamista, palvelualttiutta, välineet ja työkalut, kaikki löytyy!

Huopakaton korjaus ja paikkaus aina ammattityönä

Niin kestävä kuin hyvä huopakatto onkin, voi siihenkin ilmaantua painaumia, reikiä, repeämiä tai kupruilua. Tällöin katto kaipaa ehdottomasti korjausta – ja mielellään piakkoin. Myös esimerkiksi aukeilleet tai halkeilleet saumat ovat selvä merkki välittömästä paikkaustarpeesta. On ratkaistava aina tapauskohtaisesti, kannattaako reiät paikata vai onko järkevämpää päällystää koko katto uusiksi tilanteen ratkaisemiseksi. Jos jokaista reikää ja rakoa lähdetään erikseen paikkaamaan, voi operaatio käydä paljon katon päällystystä kalliimmaksi. Korjaus paikkaamalla on myös haastavaa, erityisesti silloin, jos paikat täytyy liimata tai huopa leikata auki vaikkapa katteen pullistumisen takia. Näin ollen huopakaton korjaus ja paikkaus kannattaa aina jättää ammattilaisen osaaviin käsiin. Vain asiantuntija pystyy takaamaan katteelle korjauksen jälkeen teknisen toimivuuden. Lisäksi taitava tekijä tietää, missä vaiheessa paikkaaminen ei enää kannata, vaan tulisi harkita uudelleen päällystystä – tai jopa kokonaisvaltaisempaa kattoremonttia.

Me Kattohuollolla hoidamme kunnialla kaikki niin isommat kuin pienemmätkin huopakaton korjaustyöt. Olemme kokeneita konkareita ja päteviä peltiseppiä, joilla löytyy aina halua auttaa, oli katto-ongelma millainen tahansa. Teemme työmme huolella ja aina katon parasta ajatelle. Meiltä luonnistuvat lukuisat temput erilaisilla katoilla. Me korjaamme ja paikkaamme niin pienten kesämökkien, suurempien huviloiden, pitkien rivitalojen kuin vaikkapa autotallien ja pihavajojenkin katot – oli kyse yksi, kaksi tai vaikkapa viisikerroksisistakin rakennuksista. Me myös toteutamme kaikki tarvittavat työt samalla kertaa. Tarvittaessa asennamme esimerkiksi uuden pintahuovan vanhan päälle tai sen tilalle. Vanhan katteen purku- ja tasoitustyötkin onnistuvat. Voimme kunnostaa huopakaton korjauksen yhteydessä myös vesikaton alapuoliset rakenteet, mikäli sieltä on paljastunut esimerkiksi irronnut aluskate, lahoja puuosia tai kastuneita villoja. Mikäli eristeet vaihdetaan, on tärkeää myös varmistaa, että huopakaton tuuletus ja eristeet toimivat toivotulla tavalla. Ja mikäli katteen rakenteeseen täytyy tehdä muutoksia – esimerkiksi katto täytyy oikaista – suoriudumme siitäkin. Uusimme tarvittaessa lisäksi piipun pellitykset, tiivistämme läpiviennit, varmistamme saumojen pitävyyden ja teemme muut tarpeelliset huopakaton korjaustyöt.

Kaikki huopakaton korjaus- sekä kunnostustyöt aloitamme kartoittamalla ensin katon nykyisen kunnon, jotta saamme käsityksen siitä, mitä lähdemme korjaamaan ja miten. Etsimme katolta mahdollisia vuotokohtia, kulumia, repeämiä, painaumia tai muita ongelmia toteuttamalla kattavan kuntotarkastuksen. Haluamme vilkaista mahdollisuuksien mukaan myös vesikatteen alapuolisiin rakenteisiin, jotta tiedämme, onko kosteutta päässyt mahdollisesti sinne asti. Meillä on muutoinkin tapana joka kerta katolle kiivetessämme silmäillä muun muassa katteen pinnan, läpivientien sekä kattotuotteiden kunnon, jotta voimme puuttua mahdollisiin ongelmakohtiin niin ripeästi kuin suinkin mahdollista. Kuntotarkastuksen yhteydessä kuulemme mielellämme myös asiakkaan omat toiveet katon korjauksen suhteen. Näiden pohjalta lähdemme luomaan toimintasuunnitelmaa katon kunnostusta varten.

Monella herää kattotöistä puhuttaessa huoli niiden kustannuksista. On totta, että kattotyöt harvoin lukeutuvat niihin kotitalouden edullisimpiin menoihin, mutta ne ovat sitäkin kannattavampia. Kattotöihin investoimalla investoi oikeastaan kalliilla rahalla maksetun omaisuutensa ylläpitoon. Monesti korjaus- ja paikkaustyöt maksavat jopa itsensä takaisin pitkässä juoksussa, kun suuremmilta ongelmilta vältytään niiden myötä. Me kuitenkin Kattohuollolla ymmärrämme, että joskus suurempien kustannusten kattaminen saattaa olla hankalaa – etenkin jos korjaustarve ilmenee äkkiseltään. Onneksi nettisivujemme kautta saat haettua tarittaessa maksamiseen joustoa tuovaa rahoitusta. Ja jokaisen kattotöitä suunnittelevan kannattaa muistaa myös kotitalousvähennykset.

Huopakaton korjaus

Huopakaton vuotokorjaukset täsmäpaikkauksella

Voi olla, että huopakattosi vuotaa vettä kosteusherkkiin rakenteisiin jopa huomaamattasi. Tämä saattaa olla seurausta esimerkiksi huovan halkeilusta, rikki repeytymisestä tai saumojen avautumisesta. Näin käy usein ihan vain ajan myötä. Huopakatto kestää kulutusta kyllä hyvin – samalla se suojelee muuta rakennusta ympäristön koetuksilta – mutta ikuinen ei sekään ole. Hellekesien aikana aurinko porottaa suoraan huopakatolle. Mikäli tällöin katolla kävelee varomattomasti tai toteuttaa kattotöitä osaamattomasti, saattaa huopa esimerkiksi painua ja jopa revetä painon alla. Syksyn myrskyt saattavat puolestaan kaataa puita tai heitellä oksia katolle. Ja jos huopa on haljennut, kattoa piiskaava sadevesi saattaa löytää tiensä esimerkiksi eristevilloihin ihan pienestäkin raosta. Talven tullen vaivaa aiheuttavat lappeille kerääntyvät hanget korkeat nietokset. Lumikuorma saattaa painaa katetta jopa tonnien edestä, mikä sekin pistää huovan koville. Tästä syystä talvisin on tärkeä huolehtia tarpeenmukaisista lumenpudotustöistä. Itse ei kuitenkaan kannata katolle kiivetä lapion kanssa, sillä varomattomasti toteutetut lumityöt saattavat koitua kohtalokkaiksi sekä katolle että tekijälleen. Osaava kattotyöntekijä kolaa lumet katolta turvallisesti kattoa tai sen ympäristöä vahingoittamatta sekä huolehtien aina myös omasta turvavarustelustaan. Jos kinokset jäävät katolle, saattavat ne kevään tullen lähteä sieltä itsekseen liusuun auringon alkaessa jälleen lämmittää. Tällöin hallitsemattomasti alas vyöryvä lumikinos voi tempaista mukaansa esimerkiksi kattotikkaat, jotka kiinnikkeineen irrotessaan jättävät reiät katteeseen tai repäisevät jopa osan huopaa mukanaan.

Katoilla siis tapahtuu kaikenlaista ajan ja muuttuvan ympäristön vaikutuksesta. Joskus sattuu niin, että katolle ilmestyy kerrasta suurempi vuoto, joka on ilmiselvästi esillä ja toisinaan taas pienestä reiästä sisään pääsevä kosteus saattaa ehtiä aiheuttamaan suurempiakin ongelmia, ennen kuin se edes huomataan. Huopakaton vuodot voi onneksi usein korjata täsmäpaikkauksin. Joskus sekään ei kuitenkaan riitä, mutta muitakin tapoja tilanteen ratkaisemiseen on. Me Kattohuollolla olemme erilaisten vuotokorjausten kokeneita konkareita ja tiedämme näin ollen vuodon ensin arvioituamme, kuinka siitä päästään eroon. Vuotovaurioiden mahdollisesta laajuudesta riippuu nimittäin, hoidammeko vuotokohdan tai vuotokohdat täsmäkorjauksella paikaten, vai asennammeko katollesi uutta sekä vedettävää huopapalaa vanhan ja vahingoittuneen tilalle. Toisinaan joudutaan miettiä muunlaisiakin keinoja, sillä huopakatto voi vuotaa paitsi saumasta tai repeämästä, myös läpiviennin, jiirien kohdalta tai piipunjuuripellin kohdalta. Nämäkin vuodot ovat kaikki yksilöllisiä. Vuotokohtaa on tarkasteltava lähemmin, jotta voidaan päättää, millä tavoin korjaustoimenpide kannattaa toteuttaa. Läpiviennin tai jiirin vuotaessa voidaan harkita esimerkiksi lisätiivistyksiä, kun taas piipunpellitykseen paikkaamiseen kaivataan monesti peltisepäntaitoja omaavaa tekijää. Meiltä Kattohuollolta saat onneksi kokeneet kattoalan ammattilaiset monenlaisiin hommiin ja näin ollen paikkaus hoituu myös hieman haastavampaan vuotokohtaan. Älä siis epäröi ottaa yhteyttä tiimiimme, mikäli epäilet kattosi vuotavan tai kaipaat vain tarkastuskäyntiä vuotojen poissulkua varten.

Huopakaton auenneiden saumojen paikkaus tai höyrypussien sekä pullistumien korjaus

Huopakaton kuntoon vaikuttaa suoraan sen ikä – huolimatta siitä, kuinka hyvin sitä on huollettu ja ylläpidetty. Tokikin huollot pitävät ongelmat poissa pitempään ja lykkäävät kattoremonttia kauas tulevaisuuteen, mutta jossain vaiheessa viat tulevat väistämättä nostamaan päätään. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että katto on tullut tiensä päähän tai remontoitava heti, sillä monesti erinäiset korjaustoimenpiteet ratkaisevat tilanteen. Myös rahapussi kiittää.

Huopakaton yleisimpiä ikään liittyviä ongelmia ovat saumojen aukeaminen ja pullistumisen sekä höyrypussien muodostuminen. Saumojen avautuminen on yleensä seurausta huovan joustavuuden menettämisestä. Joustavuus saattaa kärsiä esimerkiksi sammaleen vallatessa katon. Höyrypussit taas muodostuvat, kun kermikerrosten väliin pääsee vettä. Kuten kemiantunneilla ollaan opetettu, lämmetessään vesi muuttuu höyryksi, jolloin sen tilavuus kasvaa. Huopa on kuitenkin yleisesti hyvin joustavaa materiaalia, joten se venyy höyryn hakiessa lisää tilaa itselleen. Muodostuu höyrypussi. Tilavuuden kasvu aiheuttaa puolestaan paineen kasvua huopakaton kerrosten väliin. Höyrypussi saattaa siis jopa rikkoa katteen pinnan ajan kuluessa, minkä takia se onkin syytä korjata ennen kuin edessä ovat suuremmat ongelmat.

Onneksi me kattoalan ammattilaiset Kattohuollolla osaamme puuttua auenneiden saumojen, pullistumisen sekä höyrypussien aiheuttamiin ongelmiin. Me suoritamme tarvittaessa lisäsaumaukset, jottei kosteus hiivi sisään repsottavien reunojen alta ja ala aiheuttaa lahovaurioita katon kantavuuden tai eristävyyden kannalta kriittisissä rakenteissa. Ehkäisemme näin myös veden pääsyn kermikerroksiin, mikä suojelee katetta höyrypussien muodostumiselta. Jos höyrypussit ovat kutienkin jo muodostuneet, poistamme ne ja paikkaamme pullistumat. Korjattu kohta on silti aina hieman alkuperäistä katetta heikompi, joten ongelman perimmäissyy olisi hyvä löytää. Tästä syystä pyrimme aina myös mahdollisuuksien mukaan selvittämään, mistä vuoto on peräisin tai mitä kautta pullistumia aiheuttava kosteus on päässyt rakenteisiin. Jos perimmäissyy löytyy, on vastaava tilanne helpompi välttää tulevaisuudessa. Mikäli ongelman syynä on joustavuuden puutos, joka johtuu sammalkasvusta, voimme karkottaa sammaleen katteelta sammaleentuhokäsittelyllä. Tämän jälkeen kate voidaan uudelleen pinnoittaa, jotta sammal myös pysyy poissa tulevaisuudessa. Katon ylläpitoa voidaan jatkaa myös säännöllisillä huolloilla, joiden yhteydessä alkavat ongelmat tulevat usein esiin. Näin vuotoihin on helpompi puuttua ennen kuin pienistä puroista kasvaa suurempia jokia ja minimalistisista vioista muodostuu suurempia kattokatastrofeja. Meiltä Kattohuollolta siis kokonaisvaltainen kattopalvelu aina saumojen sekä pullistumien paikkauksista ja korjauksista katon hyvinvoinnin ylläpitoon.

Paljonko huopakaton korjaus maksaa?

Puhuttaessa kattotöistä, herää monilla kysymys siitä, miten erinäiset korjaus- ja paikkaustyöt hinnoitellaan. Suoraa vastausta siihen, paljonko huopakaton korjaus maksaa, ei ole kuitenkaan tarjota. Katon korjauksen hinnan määritteleminen katetta näkemättä on nimittäin äärimmäisen hankalaa. Me Kattohuollolla hinnoittelemme kaikki kattotyöt nimittäin aina yksilökohtaisesti selvitettyämme, millaisesta projektista on oikein kyse. Se on meistä reilumpi tapa, kuin kaikilta saman summan veloittaminen sokeasti. Me haluamme nimittäin, että jokainen joutuu maksamaan vain niistä kattotöistä, joita katolle tehdään – ei kiinteää hintaa, jossa on mukana enemmän tai vähemmän ilmaa. Siksi emme tässä alakaan hintaa arvuuttelemaan, vaan kehotamme mieluummin sinua pyytämään tarjousta tarjouslomakkeemme kautta ja kertomaan ongelmasta hieman tarkemmin. Tarvittaessa tulemme paikan päälle tutkimaan tilannetta tarkemmin.

Siitä voimme kuitenkin kertoa, miten huopakaton korjauksen hinta määritellään. Katon korjauksen hintaan vaikuttaa nimittäin aina useampi asia. Toki vaurion koko – tai mikäli vaurioita on useampi, myös niiden määrä – antaa osviittaa siitä, miten paljon materiaalia paikkaustoimenpiteeseen tarvitaan. Jos vaurion korjaus on jostain syystä hyvin hankalaa ja aikaa vievää, kuluu korjaustöihin myös enemmän ammattilaistemme työtunteja. Mikäli katto on korkea tai muutoin vaikeakulkuinen, on sen työstäminenkin hitaampaa. Saatamme myös joutua käyttämään erinäisiä työskentelytelineitä, jotka kyllä tuomme paikalle ja viemme pois mukanamme, mutta joiden käytöstä koituu hieman lisäkustannuksia. Myös se, onko vaurio vain katteessa vai ulottuvatko ongelmat yläpohjaan asti määrittävät sen, kuinka perinpohjaisista korjaustöistä on kyse. Jos esimerkiksi eristeet ovat märät ja homeessa, ei kannata pelkkää katetta paikata, sillä se olisi lähinnä ongelmien lakaisua maton alle. Myöhemmin paikoilleen jätetyt märät eristeet saattaisivat aiheuttaa vielä vakavampia vaurioita koko rakennukselle.

Joskus kattotöitten mahdollistamiseksi joudutaan esimerkiksi irrottamaan kattotuotteita. Toisinaan ongelman aiheuttaja voi olla kiinnikkeineen irronnut kattotuote, joka on ehkä jopa ruostunut rikki tai muutoin käyttökelvoton. Tällöin kattotuote saatetaan joutua uusimaan korjauksen yhteydessä. Katon korjaustöiden yhteydessä voidaan toki asentaa katolle myös kokonaan uudenlaisia kattotuotteita, mikäli sellaiset osoittautuvat tarpeellisiksi. Tai toteuttaa vaikkapa erilaisia katon huoltotoimenpiteitä, joilla ehkäistä tulevia ongelmia. Kokonaisen kirjon erilaisia kattotöitä voi siis toteuttaa korjauksen yhteydessä. Ja kaikista näistä muodostuukin yksilöllinen, kunkin katon sekä asiakkaisen tarpeitten mukaan kustomoitu projekti. Parhaiten juuri oman kattosi korjauksen hinnan saat siis selville olemassa suoraan yhteydessä meihin Kattohuollon ammattilaisiin.

Huopakaton huolloilla voi lykätä korjaustarvetta

Me suomalaiset olemme säntillisiä monesti autojemme ja vaikkapa veneidemme huollosta, mutta jostain syystä kattohuolto saattaa päästä unohtumaan. Sinällään nurinkurista, sillä koti, kesämökki tai kakkosasunto on yleensä erilaisia menopelejä kalliimpi investointi – suurin osa hakee lainaa pankista sen rahoittamiseen. Katto taasen suojaa rakennusta ympäristön koettelemuksilta ja ehkäisee asuintiloja vaurioitumiselta. Kunnollisen katon ansiosta vesi ei valu lammikoiksi olohuoneen lattialle tai tuuli tuiverra sisään, vaan rakennus pysyy asuinkelpoisena. Siispä katon täytyy olla myös lujaa ja kestävää tekoa – huonokuntoinen yksilö mahdollistaisi jopa sisäseinien homehtumisen ja erilaisten lahovaurioiden muodostumisen. Voidaan siis todeta, että hyväkuntoinen katto on kodin paras vakuutus.

Kaikkien kattotyyppien ja -materiaalien pitkän iän salaisuus piilee siis säännöllisissä kattohuolloissa. Jokainen katto kaipaa toki jossain vaiheessa korjausta, mutta huolloilla tarvetta voidaan lykätä myöhempään. Näin säästyvät niin talon rakenteet kuin rahapussikin. Vaikka huoltoja toteutettaisiin useampia vuodessa, maksavat ne yleensä itsensä takaisin pitkässä juoksussa tulemalla halvemmaksi kuin katon jatkuva korjaus. Huoltojen yhteydessä saattaa löytyä myös piileviä vikoja, jotka muuten jäisivät kytemään mahdollisesti pitkiksikin ajoiksi. Siispä huopakattoakaan ei kannata jättää oman onnensa nojaan, vaan muistaa huollattaa säännöllisesti. Puolivuosittain – yleensä syksyllä ennen ensilumia ja keväällä auringon pilkistäessä pilvien takaa – kannattaa toteuttaa ainakin katon sekä vesikourujen puhdistus roskista unohtamatta erilaisten kattotuotteiden kiinnitysten ja toimivuuden tarkastusta. Myös saumat ja tiivisteet sekä läpiviennit on hyvä katsastaa läpi. Nämä kaikki huoltotoimenpiteet sekä paljon muuta, saat meiltä Kattohuollolta.

Joka kerta, kun me Kattohuollon ammattilaiset käymme kattoasi huoltamassa – oli kyse sitten rännin kiinnikkeiden kiristämisestä tai katon puhdistuksesta – katsastamme koko katon läpi aina läpivientien tiiveydestä yläpohjan silmämääräiseen vuototarkastukseen. Kun katto aina huoltojen yhteydessä tarkistetaan, löytyvät korjausta vaativat vauriot aina mahdollisen aikaisessa vaiheessa. Näin ollen ne eivät ehdi kasvaa valtaviksi ongelmiksi ja korjauksesta koituvat kustannuksetkin pysyvät alhaisina. Ennakointi on siis avainasemassa kaikissa kattotöissäkin. Tilaa siis kaikenlaiset kattohuollot meiltä Kattohuollolta, niin me pidämme huopakatostasi huolta aina kokonaisvaltaisesti.

Scroll to Top