KATTOHUOLLOT KAIKILLA HERKUILLA
Kokemusta, osaamista, palvelualttiutta, välineet ja työkalut, kaikki löytyy!

Rännit ja vesikourut kannattaa puhdistaa puolivuosittain

Kattoa sekä muuta rakennusta ympäröivien rännien ja vesikourujen olemassaolo on monille itsestäänselvyys, mutta niiden merkitys talon hyvinvoinnin kannalta ehkä unohtunut. Ken ties asiaa ei ole oikeastaan edes tullut aiemmin ajatelleeksi. Niiden tarkoitus on poistaa sade- ja sulamisvettä katolta niin, että katto pääsee kuivumaan tehokkaammin. Jos vesi pääsee valumaan alas helposti, ei se jää seisomaan lappeille aiheuttaen vesivahingon riskiä. Harva katto on nimittäin tehty niin tiiviiksi, ettei sillä pitkään seisova vesi alkaisi aiheuttaa ongelmia tunkeutuessaan katteen pienistä raoista sisään rakenteisiin. Rännien ja kourujen toinen tärkeä tehtävä on myös huolehtia siitä, että vesi valuu alas oikeaoppisesti. Toisin sanoen ne luovat vedelle uuden, paremman sekä rakennuksen kannalta turvallisemman reitin, jota pitkin poistua katolta. Ilman rännejä, vesi valuisi alas sieltä mistä se helpoiten sattuisi pääsemään – esimerkiksi ulkoseiniä pitkin, missä se altistaisi niitä jatkuvalle kosteudelle. Näin ne siis myös suojaavat rakennusta kosteusvaurioilta ohjatessaan vettä alas mielekkäämpää reittiä.

Rännit ja vesikourut toimivat kuitenkin vain, jos niiden kunnosta huolehditaan. Kuten katon lappeillekin, myös ränneihin kerääntyy erilaista roskaa, kuten lehtiä ja risuja. Jos ne tukkeutuvat ja patoutuvat, ei vesi valu enää alas mielekästä reittiä. Seisova vesi saattaa jopa ruostuttaa kourut rikki. Ja mikäli tukkeutuneet rännit pääsevät talvella jäätymään, alkavat ne painaa, saattaen jopa repeytyä irti kiinnikkeistään. Siksi rännien ja vesikourujen puhdistus onkin tärkeä sekä säännöllisesti toteutettava huoltotyö.

Me Kattohuollolla hoidamme kaikki sadevesijärjestelmän huoltotyöt erilaisille kohteille vankalla ammattiosaamisellamme. Oli katto sitten jyrkkä tai korkea, leveä tai yksilappeinen, voit ostaa huoltopalvelut meiltä. Tuomme mukanamme poikkeuksetta ahkerat tekijät, tietotaitomme sekä tarvittavat työkalut tai vaikkapa henkilönostimet. Aina rännejä puhdistaessamme varmistamme myös vesikourujen kokonaisvaltaisen toimivuuden kaadosta kiinnityksiin. Meille on tärkeää kattoalan ammattilaisina myös se, että katto on kokonaisuudessaan ehjä ja toimiva. Tästä syystä, joka kerta, kun katollesi kiipeämme – oli kyse sitten pelkästä rännien puhdistuksesta – silmäilemme läpi myös katteen pinnan kunnon, saumat, läpiviennit, jiirit, kattotuotteitten kiinnitykset sekä mahdollisuuksien mukaan myös yläpohjan kunnon. Näin voimme puuttua heti mahdollisiin ongelmiin, jos niitä ilmenee.

Kattohuollot ovat aina kannattavia sekä katon hyvinvoinnin varmistamiseksi myös välttämättömiä. Monia kuitenkin huolettaa kattotöistä koituvat kustannukset. Onhan se toki totta, etteivät kattotyöt lukeudu useinkaan niihin kotitalouden edullisimpiin investointeihin. Mutta niitä ei kuitenkaan kannata säästömielessä lykätä pois mielestä. Oman onnensa nojaan jätetyn katon uudelleen kuntoon laittaminen saattaa nimittäin koitua kalliiksi puuhaksi – paljon kalliimmaksi, kuin vuosikymmenien säännölliset huollot. Näin ollen myös sadevesijärjestelmän huollot maksavat usein itsensä takaisin pitkällä tähtäimellä. Me Kattohuollolla ymmärrämme kuitenkin, ettei kaikilla ole yhtäläisiä mahdollisuuksia rahoittaa edes niitä välttämättömiä kattotöitä. Siksi haluammekin yrittää auttaa asiakkaitamme raha-asioissa. Nyt voit esimerkiksi hakea rahoitusta helposti verkkosivujemme kautta kaikille kattotöillemme. Rahoitus antaa tarvittavaa joustoa kulujen kattamiseen ja pitkiltä pankkireissuiltakin säästyy, kun siitä voi anoa helposti vaikkapa omalta kotisohvalta käsin. Jokaisen talonomistajan on hyvä muistaa myös kotitalousvähennyksen hakeminen sadevesijärjestelmän huoltotöistä.

Palahuopakaton remontointi

Sadevesijärjestelmän puhdistus on osa kevät- sekä syyshuoltojamme

Kuten katon muutkin osat aina katteen pinnasta läpivienteihin ja kattotuotteisiin, myös sadevesijärjestelmän tarkastus sekä tarvittaessa puhdistus kannattaa tehdä riittävän usein. Mutta kuinka usein onkaan riittävän usein kattohuoltojen kohdalla? Me Kattohuollolla suosimme puolivuosittaisia huoltoja, joilla valmistamme kattoa aina seuraavan vuodenajan koitoksia varten. Erityisesti kesän helteet sekä uv-säteily ja talven raskaat kinokset koettelevat kattoa. Siksi ajoitamme puolivuosittaiset huoltomme usein kevääseen ja syksyyn. Näihin kevät- ja syyshuoltoihimme kuuluu myös rännien sekä vesikourujen puhdistus.

Riittävän usein toteutettu sadevesijärjestelmän huolto takaa sen, etteivät roskat pääse tukkimaan rännejä tai kosteus aiheuttamaan ongelmia katolla. Roskat nimittäin tapaavat kerätä myös itseensä kosteutta, patoamaan vettä sekä näin kuluttamaan vesikouruja nopeammin. Niissä pitkään seisova vesi saattaa ruostuttaa metallin jopa rei’ille asti, jolloin ränni ei toimisi tarkoituksen mukaisesti edes putsattuna, vaan se pitäisi vaihtaa uuteen. Talvella roskat ja patoutunut vesi myös jäätyvät. Jään paino voi vääntää rännin mutkalle tai jopa pilata kaatosuunnan. Ja koska vesi valuu painovoiman lakien mukaisesti, ei se vääntyneen rännin ohjaamana pääse enää alas oikeaa reittiä. Toki jäätynyt ränni saattaa myös irrota kiinnikkeistään tai vaihtoehtoisesti vieläpä kiinnikkeineenkin, jolloin osa lapetta voi lähteä mukana. Tällöin myös katteeseen tulee reikiä, jotka muodostavat kosteudelle suoran reitin rakenteisiin. Alas rymisevä ränni saattaa myös rikkoa tai vahingoittaa jotain tai jotakuta pudotessaan. Mikäli matka alas on pitkä, voi jälki olla ilkeääkin. Jos ränni on ollut jäässä koko talven, alkaa se usein tulvia siinä vaiheessa, kun aurinko pilkistää pilven takaa esiin sulattamaan katolle kasaantuneen lumen. Kun sulamisvesi ei pääse poistumaan katolta jäästä tukkeutuneen rännin kautta, etsii se itselleen seuraavaksi parhaimman reitin, joka monesti kulkee ikävä kyllä talon seiniä pitkin. Tämä tietysti asettaa koko rakennuksen alttiiksi kosteusvauriolle.

Mikäli siis haluat yhden helpon tavan ennaltaehkäistä rännien ja kourujen tukkeutumisesta aiheutuvia lukuisia ongelmia, tilaa meiltä Kattohuollolta kevät- ja syyshuollot. Samalla muukin katto tulee puhdistettua, kiinnikkeet tarkistettua, läpiviennit katsastettua ja yläpohjankin kunto vilkaistua läpi. Voit jatkossa nukkua yösi rauhassa tietäen, että huolimatta siitä, millainen rankkasade rummuttaa kattoa, se ei ole ongelma sadevesijärjestelmällesi. Ja koko rakennus kiittää.

Voiko rännit puhdistaa itse?

Tee se itse ja säästä -ajatus käy varmasti monien mielessä, kun ajatellaan katon erilaisia huoltotoimia. Vaikkei olisikaan niin kätevä käsistään, että voisi kattonsa itse kunnostaa, saattaa olla täysin kykenevä kuitenkin ylläpitämään sitä, eikö? Rännit voi tokikin kyllä itse puhdistaa, mutta paljon kokeneina kattoalan asiantuntijoina suosittelemme kuitenkin aina ammattimiestä asialle. Mutta miksi näin?

Katolla työskentely voi olla vaarallista paitsi sinulle myös katollesi. Katto saattaa olla ensinnäkin liukas, joten aina sille kiivetessään on tärkeä huolehtia omasta turvallisuudestaan. Mitä korkeampi katto, sitä suuremmassa osassa turvallisuudesta huolehtiminen on. Harvalta löytyy kuitenkaan turvavaljaita omasta takaa, joten monet kiipeävät keikkumaan tikapuille ilman. Eikä ole harvinaista, että sieltä tullaan alas rymisten – jopa rännin kanssa. Siksi ammatti-ihmisinä me Kattohuollolla varustaudumme aina turvaköysin ja -valjain sekä pitävin kengin. Tarvittaessa korkealle tai jyrkälle katolle tulemme toteuttamaan puhdistustyöt henkilönostimia hyödyntäen. Kiinnitämme kaikki työkalut myös turvallisesti aina katolle kiivetessämme, jotta kukaan ei saa vasarasta päähänsä, jos sattuu seisomaan lappeen reunan alla. Ja jotta katto ei sillä työskentelystä vaurioituisi, on oikeat kulkutavat katolla hyvä tuntea. Jos esimerkiksi kiipeää kesähelteellä kuumalle huopakatolle ja astuu varomattomasti huovalle, saattaa huopa venyä tai jopa repeytyä painon alla. Tai tiili haljeta. Tai pelti vääntyä. Eli vaikka tarkoitusperä olisi hyvä, saattaa kokemattomuus aiheuttaa vahinkoa.

Roskien poistoon on toki saatavilla myös työkaluja, joiden avulla homma onnistuu maastakin käsin. Tällöin ei kuitenkaan pysty näkemään ränniä tarkemmin. Sen lisäksi, että rännin todellinen kunto ja sen kiinnitykset jäävät tarkistamatta, saattaa roskia vielä jäädä ränniin. Sitä jatkaa elämäänsä täysin tietämättä, että rännin sauma on hapertunut ajan kuluessa, kaato on vinossa tai kiinnike irtoamaisillaan. Ja jonain päivänä se voi kostautua rännin irtoamisena tai rikkoutumisena. Rännit ja kourut on siis tärkeä paitsi puhdistaa, myös tarkistaa säännöllisesti. Ja mikäli tilaat kattohuoltosi meiltä, käymme sadevesijärjestelmän kunnon lisäksi läpi katon kokonaisuudessaan. Näin myös muut ongelmat voidaan jäljittää tai ehkäistä jopa kokonaan. Katon kokonaisvaltainen huolto on myös sadevesijärjestelmän edun mukaista. Jos nimittäin puhdistettaisiin pelkät rännit ja lappeille jätettäisiin kasa roskia, valuisivat ne sieltä pian kourujen tukkeeksi. Panosta siis kattosi hyvinvointiin ja palkkaa asialle osaava ammattilainen.

Sulatamme rännit ekologisesti vesihöyryllä

Kuten jo todettu, tukkeutunut ränni tai vesikouru patoaa vettä. Ja mikäli on ollut hereillä kemian tunneilla, tietää myös, että pakkasella vedellä on tapana jäätyä. Jää on uhka rännille monellakin tapaa; se voi vääntää rännin väärään asentoon, hiertää pinnan rikki tai vaikkapa irrottaa sen lappeesta. Siksi sadevesijärjestelmän säännöllisen puhdistuksen lisäksi on tärkeää, että talven tullen kerääntyneestä jäästä hankkiudutaan eroon ajoissa. Mutta jos ränni tai syöksytorvi on jäässä, aivan vihoviimeinen temppu on lähteä hakkaamaan sitä vasaralla siinä toivossa, että jää hajoaisi ja irtoaisi. Oikeastaan rännin väkivaltainen käsittely erinäisiä työkaluja hyödyntämällä aiheuttaa monesti vain lisää harmia ja pian koko vesikouru pitää uusia.

Meillä Kattohuollolla on toinen tapa puuttua tähän ongelmaan. Tapa, joka säästää niin rännejä ja syöksytorvia kuin luontoakin. Me tapaamme sulattaa jään ränneistä nimittäin ekologisesti vesihöyryä hyödyntämällä. Tällöin sulatus tapahtuu nopeasti ja turvallisesti. Vesihöyry on kuitenkin kuumaa, joten sen käsittelystä kannattaa olla kokemusta, ennen kuin tekniikkaa lähtee kokeilemaan. Älä siis keitä pannullista teetä kourun juurella ja toivo, että asia ratkeaa sillä tai kaada keitostasi ränneihin – näin poltat lähinnä omat näppisi – vaan jätä homma ennemmin ammattilaiselle. Ennen kuin huomaatkaan, kourut kumisevat taas tyhjyyttään ja kevään tullen katolla sulava lumi pääsee valumaan niitä pitkin vaivatta alas. Rakennus säästyy kosteusvaurion riskiltä, kun sulamisvesi ei tulvi ympäriinsä.

Tilaa siis kevät- ja syyshuoltojen lisäksi tarvittaessa rännien sulatus meiltä Kattohuollolta niin voit luottaa siihen, että sadevesijärjestelmäsi on ammattilaisten osaavissa käsissä. Meidän toteuttamanamme toimenpide hoituu sujuvasti eikä näin ollen tule edes kovin kalliiksi. Ja sinä säästyt uusien rännien asentamiselta, kun vanhat pysyvät käyttökuntoisina pidempään. Kaiken kaikkiaan kannattavaa. Muista siis meitä, kun ilma viilenee ja kourut kaipaavat huolenpitoa – me tulemme apuun ripeästi.

Scroll to Top