KATTOHUOLLOT KAIKILLA HERKUILLA
Kokemusta, osaamista, palvelualttiutta, välineet ja työkalut, kaikki löytyy!

Me pudotamme lumet katolta aina turvallisesti sekä kattoa vahingoittamatta

Kun illat alkavat hämärtyä, ilma viilenee ja eläimet vetäytyvät talviunille, puhutaan usein talven tulosta. Suomessa talvi tuo tullessaan myös lumen. Ihanat, korkeat hanget mahdollistavat paljon aina lumiukkojen rakentelusta, hiihtoon sekä lasketteluun. Mutta kinosten kerääntyessä kannattaa muistaa oman katon kantokyky. Katot on kyllä tehty kestämään paljonkin, mutta runsaslumisimpina talvina ylimääräistä painoa saattaa kerääntyä jopa tonnien edestä. Harvapa sitä perustaisi elefanttitarhan tai rekkaparkinkaan katolleen romahtamisen pelossa, joten miksi jättää valtavaa lumikuormaa huomiotta. Rakenteet joutuvat kovalle koetukselle mahdollisesti jopa kuukausiksi, lumi saattaa vyöryä jonain päivänä alas hallitsemattomasti vaikkapa lappeen alle parkkeeratun auton päälle tai sulaessaan työntyä katteen alle pienimmistäkin koloista. Juurikin näistä syistä on lumien säännöllinen pudotus talvisin ehdottoman tärkeää.

Lumien pudotuksen täytyy kuitenkin tapahtua turvallisesti. Jos katolle kiipeää itse lapioineen, voi katteen pinta naarmuuntua helposti. Lisäksi matka alas voi olla pitkä, jos lumet lähtevät yllättäen vyörymään jalkojen alta ja tarvittavat turvavaljaat puuttuvat. Ja mikäli kinos lähtee hallitsemattomaan vyöryyn, voi osa ympäristöstäkin vaurioitua samalla. Me Kattohuollolla toteutamme lumenpudotukset niin omakotitalojen, paritalojen, rivitalojen, kerrostalojen, varastohallien, kiinteistöjen, maneesien kuin vaikkapa autokatostenkin katoilta turvallisesti. Meidän asiantunteva ja tehokas työotteemme varmistaa sen, ettei katto naarmuunnu tai pihakeinu jää alle. Toteutamme kaikki lumen- sekä jäänpudotustyöt aina kunkin kohteen yksilöllisten tarpeitten mukaisesti, käyttäen aina putoamissuojaimia sekä tehden työtä pareittain. Alhaalla katutasossa puomitamme myös lumenpudotusalueen, jätämme varoituskyltit ja informoimme rakennuksessa liikkuvia henkilöitä. Alueella liikkuvien turvallisuutta valvoo lisäksi tarvittaessa myös katutasolla oleva lumenpudotuksen valvontayksikkömme. Tarvittavan henkilöstön määrä ja työturvallisuusasiat määritellään nekin aina erikseen jokaisen työkohteen osalta.

Me Kattohuollolla toteutamme lumenpudotuksen lisäksi paljon muitakin tarpeellisia kattotöitä. Meille on myös tärkeää, että katon yleisvointia seurataan säännöllisesti. Tästä syystä, joka kerta kun katolle kiipeämme – oli kyse sitten pelkästään lumenpudotuksista – toteutamme samalla veloituksettoman katon yleistarkastuksen. Näin saamme todellisen kuvan katon kunnosta ja voimme mahdollisesti jopa ennakoida monia piileviä ongelmia.

Yksiselitteistä vastausta sille, paljonko lumien pudotus katolta kustantaa ei ole – hinta kannattaa selvittää aina palveluntarjoajalta suoraan. Mutta yksiselitteinen tosiasia on se, että lumien pudotus kannattaa, mikäli haluaa säästyä lumen mahdollisesti aiheuttamilta vahingoilta. Me Kattohuollolla tarjoamme ammattitaitoista palvelua edullisesti ja meidän toteuttamillemme kattotöille – niin niille pienille kuin suuremmillekin – voit hakea kauttamme myös rahoitusta helposti netissä. Ymmärrämme, ettei kaikilla ole pulleaa säästötiliä erilaisia kattotöitä varten ja rahoitus tuo sitä monesti kaivattua joustoa maksamiseen. Samalla kun surffailet, muistathan perehtyä myös kotitalousvähennyksen hakemiseen, mikäli kyseessä on lumien pudotus yksityisomisteisen rakennuksen katolta.

pudotamme lumet katolta aina turvallisesti sekä kattoa vahingoittamatta

Lumenpudotus säästää niin pelti-, tiili- kuin huopakattoakin

Oli kattosi sitten peltiä, huopaa tai tiiltä, kannattaa siltä pudotuttaa lumet ajoissa. Mikään materiaali tai rakennustyyli ei valitettavasti tee katosta immuunia lumikuorman aiheuttamille vaurioille. Lumi voi nimittäin luoda uudellekin katolle perinpohjaisempaakin korjausta vaativia vaurioita. Painava hanki saattaa rasittaa rakenteita ja suojalumi taas aiheuttaa pahimmillaan jopa saumavuotoja. Katolta alas vyöryvä kinos on vaaraksi pihalla kulkijoille ja saattaa pudotessaan tuhota myös kallisarvoista omaisuutta, kuten pihaan parkkeerattuja autoja tai lappeen alle vaivalla rakennetun terassin kaiteen. Rakennuksen omistajan on hyvä myös muistaa, että katolta putoavan lumen aiheuttavat vauriot ovat aina hänen vastuullaan korvata. Lumen määrä katolla saattaa myös yllättää monet, sillä kinoksen korkeutta on usein vaikea arvioida maasta käsin. Eli alas vyöryvän hangen massa voi siis yllättää varsin ikävälläkin tavalla jonkun, joka on sattunut väärään paikkaan väärään aikaan. Etenkin peltikaton omistajan kannattaa olla tarkkana asian suhteen, sillä lumi saattaa humpsahtaa alas odottamattoman liukkaasti katteen pinnalta.

Yleensä on niin, että katto periaatteessa kestää kyllä lumen painon, mutta lumi aiheuttaa juuri näitä muunlaisia ongelmia. Katon sisään rysähtämistä ei siis monesti tarvitse pelätä, mikäli rakenteet ovat muutoin kunnossa, mutta se ei silti tarkoita, etteikö lumen painolla olisi vaikutusta katon kuntoon. Painava lumimassa voi nimittäin rikkoa vaikkapa kantavia vesikattorakenteita ja keväällä alas liukuessaan vaurioittaa vesikaton suojaavaa pinnoitetta tai vaikkapa katon läpivientien tiivistyksiä. Ja jos lunta on talvella ehtinyt sataa paljon, saattaa se kevään tullen aiheuttaa sulamisvesivaurioita porrastavien kattorakenteiden seinäliittymissä. Mikäli kinos tai sen jäljelle jättämä sulamisvesi taas ei pääse alas itse, vaan jää esimerkiksi seisomaan tiilikatolle pitemmäksi aikaa, saattaa se alkaa rapauttaa katetta. Monesti lumi saattaa myös työntää sulamisvettä sisään kosteudelle alttiisiin rakenteisiin paikoista, joihin se ei muutoin pääsisi.

Olipa kattosi rakennettu sitten Suomen sääoloja mallikkaasti sietävästä pellistä, kestävästä sekä ympäristöystävällisestä huovasta tai perinteisemmästä tiilestä, me Kattohuollolla hoidamme lumenpudotukset tasalaatuisen asiantuntevasti. Me tiedämme, kuinka käsitellä kutakin katemateriaalia ja käytämme työskennellessämme taktiikoita, joista ei aiheudu haittaa itse katolle. Näin saamme lumet alas tehokkaasti, turvallisesti sekä mitään muuta lähettyvillä vahingoittamatta. Ja kun katto on lumeton, voi taas huokaista helpotuksesta tietäen, ettei pihalla seisova saa kinosta tai sen mukana alas putoavaa aurinkopaneelia niskaansa. Sitä voi myös luottaa siihen, ettei lumi paina kattoa lommolle tai väännä peltejä. Harva katuu sitä, että tarttui härkää sarvista ja ryhtyi tuumasta toimeen ”liian ajoissa”. Ennemmin sitä jää harmittelemaan sitä, miten ei tilannut lumenpudotusta ennen kuin lumikuorma ylitti katon rakenteiden kantokyvyn tai riuhtaisi alas tullessaan kattotuotteita mukanaan repien samalla paloja katteesta. Lumenpudotus – vaikka se pitäisi toteuttaa muutamaankin kertaan talvikauden aikana – tulee usein edullisemmaksi kuin suurempien kattovaurioiden tai vuotojen korjaus. Älä siis aikaile, vaan tilaa meiltä lumenpudotus katollesi – oli se mitä materiaalia tahansa.

Lumenpudotuksen lopullinen hintalappu riippuu kohteesta sekä työhön tarvittavista resursseista

Meillä Kattohuollolla ei ole ennalta määriteltyjä pakettihintoja muutamastakin syystä. Meistä kiinteät hinnat eivät palvele kumpaakaan osapuolta, sillä katonomistaja joutuisi maksamaan standardihinnan riippumatta siitä, pudotetaanko lumet kesämökin vai kartanon katolta. Tällöin kesämökin omistaja kattaisi osan kartanomistajan kuluista tai vaihtoehtoisesti kaikista kattotöistä tulisi maksaa kartanon kokoinen hinta. Me haluamme varmistaa sen, ettei kukaan maksa tyhjästä ja asiakkaamme saavat vastineen rahoilleen. Siksi me kustomoimme hintamme aina kohde- ja kattokohtaisesti.

Näin ollen lumenpudotuksen hintaan vaikuttaa monikin asia. Katon koko on tietenkin suorassa suhteessa kahlattavaan määrään lunta ja suuremmilta katoilta lumien pudotus usein kestääkin hieman pidempään kuin pienempien pihavajojen huipulta. Toinen lumenpudotusoperaation kestoon vaikuttava tekijä on lumen määrä ja koostumus. Onko hankea kertynyt 20 vai 50 senttimetriä ja onko kyseessä kevyt pakkaslumi vai raskas suojalumikuorrute? Yhtenä osana huomioimme myös kohteen korkeuden sekä vaikeakulkuisuuden. Näillä tekijöillä on nimittäin suora yhteys siihen, paljonko tarvitsemme käyttöömme erilaisia turvavälineitä tai vaikkapa henkilönostimia. Me tuomme erilaiset koneet kyllä paikalle ja operoimme niitä, mutta tokikin niiden käytöstä ja kuljetuksesta koituu hieman lisäkustannuksia. Me järjestämme tarvittaessa myös liikenteenohjauksen ja valvonnan kohteen ympärille turvallisen lumenpudotuksen mahdollistamiseksi. Jos tätä tarvitaan, vaatii se hieman lisää työntekijäresurssejakin. Lisäksi, jos katolla jotain muuta halutaan toteuttaa lumenpudotusten yhteydessä, lisätään työn hinta loppusummaan.

Nämä ovat siis niitä asioita, jotka selvitämme ennen kuin alamme käymään keskustelua tarkemmista hinnoista. Siksi tarjous lumenpudotukselle kannattaa selvittää suoraan meiltä. Me määrittelemme sen aina juuri sinun kohteesi tarpeiden mukaan, joten et joudu maksamaan ilmasta. Hinnoittelussa pyrimme myös periaatteidemme mukaisesti edullisuuteen, joten et joudu maksamaan itseäsi kipeäksi saadaksesi kattosi puhdistettua lumesta.

Jäänpudotus sekä poisto ränneistä ja katolta höyrytyksen avulla on hellävaraista

Olemme käyneet läpi hellävaraisen sekä oikealla tekniikalla toteutetun lumenpudotuksen tärkeyttä. Mutta katon talvihuolto ei jää vielä siihen. Myös katolle ja erityisesti ränneihin kerääntyvästä jäästä tulisi hankkiutua eroon. Kun syksyllä ränneihin kertyneet roskat ja lehdet luovat padon estäen vettä valumasta alas sille luonnollista reittiä, pääsee patotutunut vesi pakkasilla jäätymään. Jäätyneet rännit voivat aiheuttaa erilaisia kattovaurioita sekä vesivahinkoja. Jää voi painollaan nimittäin taivuttaa rännejä vääriin asentoihin tai ruostuttaa ne puhki. Eikä puhki ruostunut tai väärään suuntaan taipunut ränni toimi niin kuin sen kuuluisi. Toisaalta jos ränni on täynnä jäätä, ei sinne mahdu lumien sulamisvesi, joka valuu kattoa alas. Tällöin vesi usein etsii itselleen jonkin toisen reitin alas. Ja se reitti saattaa ikävä kyllä kulkea vaikkapa talon puista seinää pitkin. Kostea seinä saattaa puolestaan alkaa homehtua nopeasti, mikä taas aiheuttaa jo aivan toisenlaisia ja -suuruisia ongelmia. Toisaalta myös katolla majaileva jääkuori saattaa lähteä kohtalokkaaseen luisuun alas katolta osuen johonkin arvokkaaseen. Tai rikkoa vaikkapa huopakaton sirotepinnan matkalla.

Jään pudotus ja höyrytys katolta sekä ränneistä ennaltaehkäisee siis monia katto-ongelmia. Myös räystäisiin kertyneiden jääpuikkojen poisto on turvallisuuskysymys, josta ei kannata laistaa. Höyrytys on turvallinen tapa hankkiutua eroon jäästä ennen kuin se aiheuttaa suurempia ongelmia. Se poistaa jään hellävaraisesti, rännejä tai kattoa vahingoittamatta. Voit siis jättää lapiosi nurkkaan, sillä ei tukkeutuneita vesikouruja kannata lähteä kolhimaan. Höyrytys on hellävaraisuutensa lisäksi myös ekologista. Siksi me Kattohuollolla suosimmekin sitä katon talvihuoltoja toteuttaessamme. Jos siis haluat jonkun vapauttamaan kattosi jäästä huolettomasti höyryllä, käänny meidän tiimimme puoleen. Meiltä saat kaikki rännien ja muiden katon jäätyneiden osien sulatukset ammattitaitoisesti sekä tehokkaasti. Tuomme paikalle tarvittavat välineet ja hyödynnämme kaikessa tekemisessä vuosien aikana kerryttämäämme kokemusta. Jäänsulatuksia pohtiessa on hyvä muistaa, että kun käyttää työhön ammattilaista, välttyy esimerkiksi katon ja rännien pinnoitevaurioilta ja työlle myönnetään usein vielä takuu sen ehdan laadun varmistamiseksi.

Meiltä lumiesteet ja järeämmät lumiaidat kaikenlaisille katoille

Toinen tapa välttyä yllättäviltä lumivyöryiltä säännöllisten lumenpudotusten lisäksi on lumiesteiden asennus lappeille. Lumiesteiden tehtävä on nimenomaan suojella kiinteistöä sekä ja ympäristöä katolta putoavalta lumelta, jäältä sekä niiden aiheuttamilta vaaratilanteilta. Se pidättelee korkeita kinoksia, jotka saattaisivat muutoin rymistä esimerkiksi liukasta peltikatetta pitkin alas varoittamatta jonkun niskaan. Lumieste katolla on siis turvallisuutta lisäävä tekijä niin omaisuuden kuin ympäristössä liikkuvien terveyden suhteen. Oikein asennettuna ne suojaavat katon herkkiä rakenteita kuten piippuja, hormeja, aurinkopaneeleita ja rännejä, jotka saattaisivat muutoin ottaa osumaa lumivyörystä.

Lumiesteet tulisi poikkeuksetta asentaa katolle, jonka jyrkkyys ylittää tietyn pisteen. Loivemmilta katoilta kun hanki ei lähde luisuun niin herkästi. Esteet asetellaan siten, että ne suojaavat esimerkiksi sisäänkäyntien, kulkuväylien ja leikki- tai oleskelualueiden kohtia ympäristössä. Näin ollen räystään alla kulkevan ei tarvitse pelätä jäävänsä alas vyöryvän kinoksen alle. Tämän lisäksi lumiesteiden oikeanlaisella asennuksella voidaan suojella juurikin näitä katon muita rakenteita, sijoittelemalla ne esimerkiksi aurinkopaneelin yläpuolelle. Näin et joka joulu joudu pistämään uutta aurinkopaneelia pukin lahjatoivelistalle. On kuitenkin hyvä muistaa, että vaikka lumiesteet pelastavat monilta vahingoilta, eivät jykevimmätkään mallit poista säännöllisten lumenpudotusten tarvetta.

Me Kattohuollolla asennamme toiveidesi mukaiset ja eri valmistajien suunnittelemat luotettava lumiesteet järkkymättömällä ammattitaidolla. Noudatamme asennuksessa aina kunkin valmistajan ohjeita ja varmistamme niiden turvallisuuden sekä riittävän kiinnityksen. Vääränlainen kiinnitys saattaisi nimittäin vahingoittaa katon pintaa tai aiheuttaa lumiesteen irtoamisen. Irrotessaan lumieste saattaisi repäistä irti vaikkapa palan lappeesta tai osua matkalla alas johonkin muuhun. Oikeanlainen asennus on siis puhtaasti turvallisuuskysymys ja siksi asennustyöt kannattaakin jättää ammattilaisille. Ammattilaisten asentamille tuotteille myönnetään usein myös tuotevalmistajan takuu vahinkotilanteiden varalta. Jos siis haluat parantaa kattosi turvallisuutta kunnollisilla lumiesteillä, käänny meidän puoleemme Kattohuollolla. Pääset valitsemaan juuri sinun kohteeseesi sopivimmat lumiestemallit kattavasta valikoimastamme – me hoidammekin sitten loput. Ja talvi saa taas tulla!

Scroll to Top