KATTOHUOLLOT KAIKILLA HERKUILLA
Kokemusta, osaamista, palvelualttiutta, välineet ja työkalut, kaikki löytyy!

Palahuopakaton korjaus pitkän kokemuksen tuomalla osaamisella

Palahuopakattoja – niiden kaikissa eri väreissä ja muodoissa – löytyy lukuisten maamme erilaisten rakennusten yltä. Palahuopa on nimittäin edullinen, näyttävä, kevytrakenteinen, helposti omanlaisekseen tyyliteltävä sekä hiljainen katemateriaali. Se todella sopii niin omakotitalon, rivitalon, kesämökin, autotallin kuin pihasaunankin katoksi ja siksi sen suosio onkin ottanut niin voimakkaasti tuulta siipiensä alle. Parhaimmillaan, hyvin huollettuna se kestää hyvänä ja tarjoaa suojaa rakennukselle vuosikymmeniksi, mutta ympäristö sekä aika rasittavat sitä kyllä. Huopapinta kärsii esimerkiksi kesällä auringon paahteesta ja uv-säteilystä, talvella raskaasta lumikuormasta, keväällä siitepölystä ja syksyllä myrskytuulten sille heittelemistä roskista. Huopa saattaa revetä, pullistua, painua lommolle tai alkaa repsottaa saumoistaan. Sille saattaa myös alkaa kertyä roskia ja lehtiä, jotka houkuttelevat sammalta valtaamaan tilaa lappeilla. Näillä kaikilla on vaikutuksensa siihen, miten katto kuivuu, mihin suuntaan vesi siltä alas valuu ja onko kosteudelle mahdollisesti syntynyt myös uusi reitti rakenteisiin. Jos kosteudelle herkät rakenteet pääsevät kastumaan, voi kosteus alkaa aiheuttaa esimerkiksi lahovaurioita, haurastuttaa kantavia osia tai eristeiden kohdalla luoda suurtakin lämmönhukkaa. Seurauksena saattavat olla niin sisäilmaongelmat, homevauriot, lahoamisriski kuin kodin energiatehokkuuden hupeneminen. Ja hintaa näille ongelmille kerääntyy usein sitä enemmän, mitä pidempään ne jätetään huomiotta. Tästä syystä kaikkiin palahuopakaton vikoihin – ihan niihin pieniinkin – pitää puuttua aina pikaisesti.

Me Kattohuollolla olemme pitkällä kokemuksella varustettuja rautaisia kattoalan ammattilaisia, joille erilaiset palahuopakattojen korjaukset ovat tulleet vuosien saatossa tutuiksi. Näin ollen meiltä myös luonnistuvat monenlaiset temput erilaisissa kohteissa. Meiltä saat kaikki palahuopakaton korjaukset – oli kyseessä sitten suuren suuri kartano tai pikkuruinen mummonmökki. Ja oli tarve sitten palahuopakaton vuotokorjaukselle, läpivientien tiivistykselle tai ihan mille tahansa muulle korjaustyölle. Pyrimme aina laadukkaaseen lopputulokseen sekä ehdottomaan asiakastyytyväisyyteen ja siksi huollamme jokaista kattoa kuin omaamme. Kokonaisvaltaisella kattohuollolla pyrimme aina siihen, että katto ei pelkästään näyttäisi hyvältä, vaan se myös toimii tarkoituksenmukaisesti. Emme halua jättää jälkeemme mitään piileviä ongelmia ja siksi panostammekin pohjatöihin aina aivan erityisellä tarkkuudella.

Kaikki palahuopakaton korjausprojektit aloitamme poikkeuksetta kartoittamalla ensin katon nykyisen kunnon. Tämä auttaa meitä luomaan käsityksen siitä, millaisia korjaustöitä katto kaipaa ja millä tavoin sen toimivuutta voitaisiin parantaa. Etsimme katolta mahdollisia vuotokohtia, kulumia, repeämiä, painaumia tai muita ongelmia toteuttamalla kattavan kuntotarkastuksen. Haluamme vilkaista mahdollisuuksien mukaan myös vesikatteen alapuolisiin rakenteisiin, jotta tiedämme, onko kosteutta päässyt kenties sinne asti. Meillä on muutoinkin tapana joka kerta katolle kiivetessämme silmäillä muun muassa katteen pinnan, läpivientien sekä kattotuotteiden kunnon, jotta voimme puuttua niissä mahdollisesti ilmeneviin ongelmakohtiin ripeästi. Kuntotarkastuksen yhteydessä kuulemme mielellämme myös asiakkaan omat toiveet katon korjauksen suhteen. Näiden pohjalta lähdemme luomaan toimintasuunnitelmaa katon kunnostusta varten.

Monet empivät tärkeitten kattokorjausten kohdalla kuitenkin usein raha-asioiden tähden. Raha tai sen puute eivät kuitenkaan saisi asettua vitaalien korjaustöiden esteeksi, sillä muutoin edessä voi pian olla vieläkin kalliimmat kunnostusprojektit – jopa koko katon remontti. Tai pahimmassa tapauksessa koko rakennus saattaa muuttua asuinkelvottomaksi. Mutta raha ei kuitenkaan kasva puissa ja taloudelliset tilanteet eroavat toisistaan paljon. Jokaisella ei ole säästötiliä pullollaan kahisevaa pelkästään kattotöiden varalle. Siksi me Kattohuollolla olemme halunneet etsiä keinoja parantaa asiakkaittemme maksukykyä ja helpottaa työstämme koituvien kulujen kattamista. Nyt asiakkaamme voivat hakea nettisivujemme kautta helposti rahoitusta, joka tuo tarvittavaa joustoa maksamiseen. Asiakkaanamme säästyt siis pidemmiltä pankkireissuilta, kun haet rahoitusta helposti kotisohvalta käsin. Myöskään kotitalousvähennystä ei kannata unohtaa hakea kaikista toteuttamistamme korjaustöistä.

Palahuopakaton korjaus

Kun Palahuopakatto vuotaa, on toimiin ryhdyttävä viipymättä

Jos joskus sattuukin niin epäonnekkaasti, että palahuopakatolta löytyy vuoto, ei sitä kannata katsoa sormiensa lävitse. Pienistä puroista kasvaa nimittäin nopeasti suurempi joki, jonka kulkua on vaikeampi enää pysäyttää ja sama pätee kattovuodoissa. Pienikin vuoto saattaa kehittyä nopeasti oikeaksi kattokatastrofiksi, jonka seuraukset voivat olla kohtalokkaat. Sitä ei ehkä uskoisi, mutta oman onnensa nojaan jätetty vuotava katto saattaa tehdä koko rakennuksesta asuinkelvottoman ajan kuluessa. Ja kukapa haluaisi kotiaan päästää siihen kuntoon. Ja vaikka yksittäisen pienemmän vuodon seuraukset eivät olisikaan niin dramaattiset, voivat korjauskustannukset ampaista kuitenkin äkisti kattoon.

Monesti välttämättömiä korjaustoimenpiteitä välttelee loppuun saakka. Ehkä sitä alitajuisesti pelkää katolta löytyvän paljon kaikenlaista kunnostusta kaipaavaa ja lopullisten kustannusten olevan suunniteltuja korkeammat. Ehkä sitä arvelee korjausten kestävän kauan ja joutuvansa elämään pitkän aikaa vasaranpaukkeesta nauttien. Mutta useasti onkin niin, että vuoto-ongelmaan löytyy helppo ratkaisu ja korjauskin sujuu vikkelästi. Koko kattoa on turha purkaa, jos vika on repsottavassa saumassa eikä suurempaa tuhoa katon alapuolisiin rakenteisiin ole ehtinyt muodostua. Tällöin pelkkä uudelleensaumaus voi ratkaista ongelman ja asiakas voi taas nukkua yönsä rauhallisin mielin.

Kun epäilee vuotoa palahuopakatollaan, kannattaa apuun pyytää asiansa osaavaa ammattilaista. Esimerkiksi me Kattohuollolla tiedämme, millä tavoin mihinkin ongelmaan puuttua. Aloitamme korjaustyöt aina ensin etsimällä vuodon ja kartoittamalla sen laajuuden. Onko vuoto kenties tehnyt tuhoja vesikatteen alapuolisiin rakenteisiin vai riittääkö pelkkä täsmäpaikkaus? Vuodon on saattanut aiheuttaa esimerkiksi katolle ajan myötä muodostunut kuluma tai jokin äkillisempi tapahtuma, kuten puun kaatuminen lappeelle. Ehkä alas vyöryvä lumi on tempaissut tikkaat mukaansa repien ne irti kiinnikkeineen? Ken ties ränni on jään painon alla irronnut lappeesta lohkaisten samalla palan huopaa? Sekin on mahdollista, että sammal on työntänyt juurensa niin syvälle huovan pintaan, että juurakon kohoihin päässyt ja siellä jäätynyt vesi on rapauttanut kattoa. Hyvin yleistä on, että vesi tunkeutuu sisään rakenteisiin katon läpivientien hapertuneista tiivisteistä tai esimerkiksi ruostuneesta piipunjuuripellistä. Kaikkiin näihin on olemassa ratkaisunsa, mutta yhdellä metodilla ei korjata kaikkia ongelmia. Siksi vuodon tyyppi pitää selvittää tarkoin, ennen kuin sitä voidaan lähteä paikkaamaan. Toisinaan poistetaan höyrypussit, toisinaan saumataan jiirit ja joskus pitää uusia kokonainen pala huopaa. Kutsu siis paikalle kattoalan asiantuntijat, jotka toteuttavat palahuopakatolle niin lisäsaumaukset, tiivistykset, repeämien korjaukset, vuotopaikkaukset, huovan vaihdot sekä esimerkiksi piipunjuuripellitykset, sammaleentuhokäsittelyn tai vaikkapa katteen uudelleen pinnoitukset kaikenlaisiin kohteisiin, niin saat katon kuntoon, oli ongelma millainen tahansa. Tällaiset moniosaajat löydät meiltä Kattohuollolta.

Palahuopakaton säännöllisillä huolloilla voi korjaustarvetta lykätä kauas tulevaisuuteen

Hyvinvoivan sekä toimivan palahuopakaton salaisuus piilee niinkin yksinkertaisessa asiassa kuin säännöllisissä huolloissa. Jos niistä ei pidä kiinni, alkaa ongelmia muodostua laadukkaimmallekin vastarakennetulle katolle. Ensimmäiset seuraukset kattohuoltojen laiminlyönnistä ilmenevät usein huovan reikiintymisenä sekä aukeilevina liitoksina. Ja jos niihin ei ripeästi puututa, voivat ne kehittyä suuriksikin vuodoiksi ja sitä kautta vaikkapa kosteusvaurioiksi. Juuri siksi palahuopakaton huolto ja tarvittavat korjaukset kannattaa tehdä mieluusti aina etupainotteisesti.

Katon – ja samalla koko kodin – paras vakuutus on säännöllinen, ennaltaehkäisevä huolto, sillä se lykkää korjaus- sekä remonttitarvetta usein kauas tulevaisuuteen. Sen avulla ongelmat eivät edes ehdi kehittyä, kun niille ei luoda olosuhteita kukoistaa katolla. Huoltotoimien ei tarvitse sitä paitsi olla kovin kummoisia; pelkästään katon puolivuosittainen puhdistus vie jo pitkälle. Se nimittäin ehkäisee roskien ja lehtien kerääntymistä palahuovan karkeapintaisille lappeille, missä ne keräävät kosteutta muodostaen ideaalin kasvupinnan sammaleelle. Sammal taasen on huopakattojen yksi pahimmista vihollisista katon pintaan kaivautuvine juurineen. Jos sammaleelle tarjoaa pikkusormen, se vie koko käden. Siksi sen leviämistä katolle kannattaa välttää viimeiseen asti. Mutta jos tämä ikävä kuokkavieras on jo vallannut elintilaa itselleen, kannattaa se karkottaa mahdollisimman pikaisesti sammaleentuhokäsittelyn sekä katteen uudelleenpinnoituksen voimin. Meiltä Kattohuollolta sujuvat niin katon puhdistustoimet kuin sammaleentuhokäsittelykin. Sirotepinnaltaan herkän ja puhdistuksen osalta melko tarkan palahuovan me siistimme ilmapuhaltimella tai tarpeen vaatiessa pehmeällä harjalla. Varomaton putsausoperaatio voi aiheuttaa vaurioita, vaikka tarkoitusperä olisikin hyvä ja siksi asialle kannattaa palkata palahuopakattojen puhdistuksen taitava ammattilainen.

Sen lisäksi, että palahuopakaton pinta kannattaa pitää puhtaana, olisi ränneihin ja vesikouruihinkin tärkeä kurkistaa huoltojen yhteydessä. Niihin kerääntyvä roska saattaa nimittäin tukkia ne, mikä osaltaan vaikeuttaa katon kuivumista, kun vesi ei enää pääse valumaan alas katolta sille tarkoitettua reittiä. Jos rännit patoutuvat oikein kunnolla, saattaa niissä seisova vesi alkaa ruostuttaa metallia, joka voi jopa kulua puhki. Talven tullen vesi voi tokikin myös jäätyä ja jää painaa rännin mutkalle. Joskus käy niinkin, että painava ränni irtoaa kiinnikkeistään ja putoaa rikkoen ehkäpä matkallaan vielä jotain muutakin. Jos ränni irtoaa tai jäätyy, joutuu kevätauringon saapuessa sulamisvesi etsimään itselleen toisen reitin alas katolta. Harmillisesti se kulkee usein talon seiniä pitkin, mikä altistaa jopa koko rakennuksen kosteusvauriolle. Ihan vain rännien ja kourujen säännöllisellä puhdistuksella voidaan siis ehkäistä paljonkin ongelmia.

Me Kattohuollolla olemme tarkkoja siitä, kuinka kattoja huollamme ja tapaammekin aina katteen- sekä rännien puhdistuksen yhteydessä vilkaisemaan läpi myös esimerkiksi kattotuotteet, läpiviennit ja yläpohjan. Näin siksi, että huonokuntoiset tai huonosti katossa kiinni olevat kattotuotteet eivät toimi tarkoituksenmukaisesti. Kiinnikkeistään irtoavia tikkaita pitkin katolle kiipeäminen on riskialtista, ruostuneet lumiesteet saattavat pettää lumen painon alla ja kattosiltaa, josta puuttuu osia, on hankala käyttää apuna katolla liikkumisessa. Läpiviennit puolestaan ovat vuotoalttiita kohtia katoilla ja siksi niitä kannattaa pitää säännöllisesti silmällä. Joskus ihan vain ajan kuluttama tiiviste saattaa päästää vettä rakenteisiin. Yläpohjan kunnon vilkaisemme aina mahdollisuuksien mukaan, jotta esimerkiksi vuotojäljet, lahovauriot sekä kastuneet eristeet eivät jää muhimaan vesikatteen alle kenenkään niistä tietämättä. Jos tällainen kattohuolto ja katon kunnon tarkistus tehdään joka kevät ja syksy, voidaan monet suuremmat vauriot katolla välttää. Muita tarjoamiamme – enemmän tarpeen mukaan toteutettavia – kattohuoltoja ovat esimerkiksi lumen pudotukset talvisin, sammaleen tuhokäsittely sekä katon uudelleenpinnoitus.

Korjaukset ratkaisevat useimmat ongelmat, mutta meiltä saat tarvittaessa myös palahuopakaton remontit

Pelkästään huollot ja ajoissa tehdyt korjaukset pitävät kattoa kunnossa usein vuosikymmenien ajan. Mutta joskus tulee väistämättäkin eteen sekin päivä, jona uskollinen palahuopakatto on pistettävä uusiksi. Se hetki harvoin kuitenkaan saapuu yllätyksenä. Usein katon korjaustarpeen on huomannut tihenevän ja erinäisten vikojen lisääntyneen. Ja viimeistään silloin, kun havaitsee, etteivät korjaustyöt kannata enää taloudellisesti, kannattaa alkaa tutustumaan palahuopakaton remonttiin. Remontilla saa vanhasta ja kuluneesta katosta uudenveroisen sekä kestävän kertaheitolla. Me Kattohuollolla toteutamme kaikenlaiset palahuopakattojen remontit kokemuksen tuomalla osaamisellamme. Remontti voidaan kustomoida asiakkaan sekä kohteen yksilöllisten tarpeitten mukaan, jolloin siitä saadaan tehtyä juuri niin laaja, kuin halutaan. Jos vauriot ovat vain katteessa, riittää ehkä pelkkä vesikaton uusiminen, mutta toisinaan pitää lahonneet rakenteet ja märät eristeet vaihtaa, ennen kuin katetta lähtee asentamaan paikoilleen. Siksi jokainen kattotyömme alkaa aina kattotarkastuksella, jossa käydään läpi katon kunto sekä asiakkaan toiveet uutta palahuopakattoa kohtaan. Toteutamme remonttimme tästä suunnitteluvaiheesta toteutuksen kautta loppusiivoukseen asti poikkeuksetta avaimet käteen -palveluna sekä takuutyönä.

Kattoremontti antaa mahdollisuudet myös monille muutoksille katolla. Se ei nimittäin tarkoita vain vanhan katon korvaamista uudella, vaan uusi katto voi poiketa vanhasta mallista paljonkin. Palahuopa on materiaalina katteiden kameleontti, joten sitä on helppo sovittaa erilaisten rakennusten tyyleihin. Kattavasta väri-, muoto- ja kuviovalikoimasta saa yhdisteltyä uniikin katteen mihin tahansa kohteeseen. Jos vanha kattosi oli musta, voi seuraava olla vaikkapa sininen tai punainen, kuviointi ehkä XL-kokoisista paloista rakennettu. Katolle voidaan remontin yhteydessä asentaa myös esimerkiksi hämärään keittiöön valoa tuovat kattoikkunat tai -valokuvut, pellittää paljas piippu tai rakentaa huoltoluukku. Märkien eristeiden vaihtaminen uusiin tai yläpohjan lisäeristy voi tehdä kodista energiatehokkaamman, pienentäen samalla lämmityskuluja. Me Kattohuollolla toteutamme lisäksi mielellämme myös muunlaisia toiveita, kuten esimerkiksi aurinkopaneelien asennuksia tai kuluneiden kattotuotteiden vaihtoja uusiin. Toisaalta, jos katoltasi puuttuu jokin kattotuote, jota sinne kovasti toivoisit, hoituu sekin kauttamme. Lumiesteet, kattotikkaat sekä kattosillat saat siis nekin meiltä.

Ja vaikket olisikaan aivan varma, riittääkö palahuopakattosi ongelmien ratkomiseen korjaus vai onko remontin aika jo koittanut, voit pyytää arviota aiheesta kattoalan ammattilaiselta. Me Kattohuollolla käymme läpi kattosi kunnon sekä vaurioiden laajuuden ja keskustelemme kanssasi sen tulevaisuuden näkymistä. Jos vanhan katon elinikää voidaan pitkittää mielekkäästi korjauksilla, suoritamme ne mielellämme. Voimme toki myös tehdä sinulle tarjouksemme remontista ja mikäli siihen päädyt, voit tilata sen samalla meiltä luottaen siihen, että kattosi on ammattilaisten käsissä. Remontti paitsi nostaa rakennuksen jälleenmyyntiarvoa, myös lisää asumismukavuutta ja parantaa katon yleisilmettä. Siksi se ei aina olekaan se kaikista huonoin – tai edes pitkässä juoksussa kallein – vaihtoehto. Remontoidusta katosta on nimittäin seuraa taas seuraaviksi vuosikymmeniksi ja mieli lepää, kun vanhat ongelmat on hoidettu pois päiväjärjestyksestä. Ota siis härkää sarvista ja selvitä meiltä Kattohuollolta, millaisista kattotöistä palahuopakattosi saisi parhaan hyödyn – kattosi kiittää sinua myöhemmin.

Scroll to Top