KATTOHUOLLOT KAIKILLA HERKUILLA
Kokemusta, osaamista, palvelualttiutta, välineet ja työkalut, kaikki löytyy!

Peltikaton korjaus- ja kunnostustarpeen yllättäessä kannattaa toimia ripeästi

Kun peltikatto alkaa oireilemaan ongelmilla, ei kannata sitä katsoa pitkään sormiensa läpi. Ongelmien maton alle lakaiseminen ei niitä ratkaise, lykkää vain myöhemmälle. Ja mitä pidemmäksi aikaa korjausta tai kunnostusta kaipaava katto jää oman onnensa nojaan, sitä suuremmiksi ongelmat pääsevät usein paisumaan. Pahimmassa tapauksessa jopa kattaviksi vesivahingoiksi tai kosteuden aiheuttamiksi sisäilmaongelmiksi. Siksi peltikaton korjaus ja kunnostus onkin ensisijaisen tärkeää hoitaa heti tarpeen ilmaannuttua. Jos siis havaitset katollasi jotain huolestuttavaa, ole oitis yhteydessä osaavaan kattoalan ammattilaiseen, joka toteuttaa tarvittavat korjaus- ja kunnostustyöt.

Me Kattohuollolla lukeudumme juurikin näihin kattoalan ammattilaisiin, joiden kattaviin palveluihin voit luottaa tiukan paikan tullen. Meiltä saatkin siis kaikki peltikattojen korjaus- ja kunnostustyöt pitkällä kokemuksella. Meidän tiimimme koostuu käsistään taitavista erikoisasiantuntijoista, joilla tietotaitoa erilaisista peltikatoista riittää. Olemme uramme aikana kunnostaneet monenlaisia kohteita, joten kaikenlaista on tullut nähtyä. Siispä emme vierasta mitään peltimateriaalia, profiilia tai kattotyyppiä, vaan hoidamme jokaisen niistä kuntoon. Oli kattosi siis minkä mallinen, korkuinen, muotoinen ja kokoinen tahansa, me pistämme sen kuntoon.

Kaikki peltikattojen korjaus- ja kunnostustyöt lähtevät käyntiin kattotarkastuksella, jonka kattoammattilaisemme käy tekemässä. Sen yhteydessä määritetään paitsi katon kunto, myös asiakkaan omat toiveet korjaustöiden suhteen. Näiden pohjalta luodaan toimintasuunnitelma sekä lasketaan tarjous toteutettavista töistä. Ilman katon kunnon määrittelyä on mahdotonta arvioida, mitkä asiat katolla todella vaativat kunnostusta. Emme kuitenkaan keskity katon hyvinvointiin vain erilaisia kattotöitä suunnitellessamme. Meillä on nimittäin muutoinkin tapana joka kerta katolle kiivetessämme silmäillä muun muassa katteen pinnan, läpiviennit sekä kattotuotteiden kunnon, jotta voimme puuttua ongelmakohtiin mahdollisimman ripeästi niiden ilmaannuttua. Katolla työskennellessämme hyödynnämme aina parasta osaamistamme, ammattilaisen työkalujamme sekä laadukkaita tarvikkeita olimme tekemässä siellä mitä tahansa pientäkin toimenpidettä.

Peltikaton korjaus- ja kunnostustöitä suunnitellessa ei tarvitse budjetista kantaa suurta huolta. Toki taloudet ovat erilaisia, eikä kaikilla ole pulleaa säästötiliä kerrytettynä pahan päivän tai kattopellin vaihtamisen varalle. Vaikka kattotyöt eivät yleensä lukeudu niihin kotitalouden edullisimpiin töihin, eivät meidän hintamme päätä huimaa. Ja mikäli kaipaat joustoa maksamiseen, voit hakea kulujen kattamista helpottavaa rahoitusta jokaiselle toteuttamallemme kattotyölle näppärästi nettisivujemme kautta. Älä unohda hakea myöskään kotitalousvähennystä kaikenlaisista kattotöistä.

Peltikaton korjaus

Mitä kaikkea peltikaton korjaus voikaan olla?

Laadukkaatkin peltikatot kuluvat ympäristön ja ilmaston vaikutuksesta. Ja pitkän kulutuksen myötä alkaa syntyä monenlaisia ongelmia. Näin ollen tarjolla täytyy olla myös monenlaisia ratkaisuita. Peltikaton korjaus voi olla esimerkiksi katteen reikien paikkausta tai vuotavien osien korjausta. Tarvittaessa esimerkiksi rikki ruostuneet kattopellit voidaan paikata tai jopa vaihtaa. Joskus tuhoja katolla tekee ruosteen sijaan myrskysää, jolloin katto voi kaivat myrskyvaurioiden korjauksen. Toisinaan puu saattaa kaatua katolle ihan vain voimakkaamman tuulenpuuskankin seurauksena. Se voi lyödä kattoon isonkin reiän, joka täytyy paikata oitis, mikäli haluaa välttyä vuodoilta. Vuotaa voivat kuitenkin kattokokonaisuuden muutkin osat kuin itse vesikatteen pinta. Esimerkiksi vesi on saattanut patoutua roskaiseen ränniin, alkaa ruostuttaa sen pintaa ja näin ollen ränni on voinut kulua jopa puhki. Tai kourun sauma haperoitua auringossa ja alkaa vuotaa. Katon korjaukseen saattaa kuulua siis myös rännien ja vesikourujen korjaus. Toisaalta taas myös katolla sijaitsevat erilaiset läpiviennit, kuten kattoluukut, savupiiput ja ilmastointiputket voivat kaivata korjausta, lisätiivistystä tai esimerkiksi huonokuntoinen kattoikkuna ihan vaihtoakin.

Joskus kiinnitysten pettäessä esimerkiksi peltilistat saattavat irrota, jolloin ne pitää kiinnittää takaisin tai huonokuntoiset uusia kokonaan. Myös seinällenostopellit, päätypellit räystäslaudat ja räystäspellit pitää toisinaan korjauttaa tai vaihtaa.

Suomen talvi – etenkin runsasluminen sellainen – on katolle kuin katolle rasite. Lumenpudotuksilla katon lumikuormaa voidaan helpottaa, mutta jos se pääseekin unohtumaan, on mahdollista, että jossain vaiheessa kinos vetää alas vyöryessään mukanaan tikkaat tai rännin. Rytäkässä saattaa kärsiä niin ympäristö, pudonnut kattotuote kuin katteen pintakin. Katon korjaus voi siis olla niin pudonneen kattotuotteen uudelleen kiinnitystä, vaihtoa tai katteen korjaamista niiltä osin, kuin se kärsi seurauksia. Joskus lumi ei vyöry kuitenkaan alas vaan painaa katteen notkolle. Tällöin kaivattu apu on painuneen katon oikaisu. Suojasäällä katolle kertyneet lumikinokset alkavat sulaa, jolloin lumi ja jää painavat sulamisvettä paikkoihin, joihin se ei muulloin pääsisi. Esimerkiksi kattojiirit saattavat kaivata lisätiivistystä tai ihan korjaustakin. Jos vettä on ehtinyt vuotaa vesikaton alaisiin rakenteisiin, pitää ehkä koko aluskate korjata. Pitkään kosteudesta kärsineet rakenteet ovat ehtineet ehkä jopa lahotakin. Tällöin katon korjauksen yhteydessä voidaan suorittaa myös lahovaurioiden korjaus tai lahonneiden puuosien vaihto uusiin. Ja kaikki nämä peltikaton korjaustyöt saat meiltä Kattohuollolta.

Kaikenlaiset kattotyöt aina pienen peltikaton paikkauksesta kokonaiseen kattoremonttiin

Peltikatto on yläkäsite, jonka alle mahtuu monen monta eri mallia, jotka eroavat toisistaan niin kuvioinneiltaan kuin materiaaleiltaankin. On tiilikuvioitua, aaltopeltiä, suoraprofiilia, lukkosaumaa, konesaumaa, itsekantavaa, sinkittyä, kuparista, alumiinikattoa ja vaikka mitä muuta. Jokainen katto on omanlaisensa kokonaisuus, yksilö, joka vaatii näin myös omanlaisensa korjaustavat, kiinnikkeet, työkalut ja sen sellaiset. Sekä siis korjaajaltaan rutkasti osaamista. Väärin tehty peltikaton korjaus saattaa koitua kohtalokkaaksi katolle, vaikka tarkoitusperä olisi ollut kuinka hyvä ja vaikka netistä olisi luettu kaikki vinkit etukäteen. Siksi kenen tahansa niksinikkarin ei kannata katolle kiivetä peltejä taivuttelemaan, vääntelemään ja kääntelemään, ellei ole aivan varma siitä, mitä on tekemässä.

Kattohuollolla meidän kokeneilta kattotaitajiltamme saat kaikkien peltikattojen työt rakennuksesta riippumatta. Laitamme uusiksi niin erilaisten omakotitalojen, rivitalojen, kerrostalojen, kesämökkien, hallien kuin piharakennustenkin katot. Meiltä löytyy ammattitaitoa sekä kalustoa, joita hyödyntää niillä vaikeakulkuisimmillakin katoilla työskennellessä. Asianmukaiset turvavaljaat kuuluvat poikkeuksetta varustukseen, mutta esimerkiksi korkeilla tai kovin kaltevilla katoilla työskentely voidaan mahdollistaa henkilönostimiamme sekä rakennustelineitämme hyödyntäen. Me hoidamme myös kaikkien tarvittavien välineiden ja varusteiden kuljetukset paikalle sekä pois.

Joskus ongelmat selviävät pelkillä paikallisilla paikkauksilla, mutta toisinaan ei ole enää mielekästä vain yrittää korjata jatkuvasti päätään nostavia vikoja piiloon. Tällöin voi olla paitsi rahallisesti kannattavampaa, myös vähemmän aikaa vievää pistää koko peltikatto uusiksi kattavalla kattoremontilla. Näin jonkun ei tarvitse käydä tuon tuosta parsimassa kattoa kasaan ja uuden katon koristaessa rakennusta saa huokaista taas helpotuksesta. Arvion siitä, mikä olisi paras ratkaisu juuri sinun katollesi, saat helposti asiantuntevalta ammattilaiselta, joka tulee kartoittamaan katon todellisen kunnon. Remontoitukaan katto ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki kattotyöt voisi tyystin unohtaa tästä hamaan tulevaan saakka. Mutta uusi, vastaremontoitu peltikate pysyy hyvänä helposti sitä säännöllisesti huollattamalla. Meiltä Kattohuollolta saat niin peltikaton remontit kuin uuden, vastaremontoidun katon huollot jatkossakin.

Katon säännöllisellä huollolla voi lykätä katon korjaustarvetta ja paljastaa piileviä ongelmia

Katon säännöllinen ja asianmukainen huolto on ainoa tapa pitää mikä tahansa katto kunnossa. Olisi harmi, jos rahalla rakennettu katto päästettäisiin rapistumaan hiljaa itsekseen, vaikka keinoja sen ehkäisemiseen on tarjolla. Ihan vain muutama huoltokerta vuodessa pitää katon kunnossa. Hyvin huollettua kattoa joudutaan harvoin ainakaan vakavien kattovaurioiden tähden korjaamaan. Ja kun katolla käydään säännöllisesti huoltotoimia tekemässä, löytyy sieltä joskus myös yllätyksiä tai kyteviä katastrofeja, joiden olemassaolo olisi muuten voinut jäädä huomaamatta, mikä olisi myöhemmin saattanut kostautua.

Me Kattohuollolla toteutamme monenmoiset huoltotoimet peltikatollesi, joilla korjaustarve lykkääntyy hamaan tulevaan. Me harjaamme tai pesemme likaiset katot, varmistamme riittävät kiinnitykset, puhdistamme rännit sekä esimerkiksi tiivistämme läpiviennit. Ammattilaistemme touhutessa katollasi esimerkiksi juuri rännejä roskista tyhjentäessä katsastamme samalla aina koko kattosi yleisilmeen. Kokeneet silmämme haravoivat katteen pinnan, peltien kiinnityskohdat, läpivientien kunnon ja mikäli katon alapuolisiin rakenteisiin on pääsy, käymme myös siellä kurkistamassa, löytyykö mahdollisia valumajälkiä tai kastuneita eristeitä. Jos jotain sellaista käyntimme yhteydessä havaitsemme, mikä välitöntä huomiotamme vaatisi, voimme puuttua ongelmaan mahdollisimman nopeasti tai jopa ennen kuin se on oikeastaan edes ehtinyt ongelmaksi muodostuakaan. Kattotöissä ennakointi onkin avainasemassa.

Puolivuosittain pitäisi peltikatto ainakin harjata puhtaaksi, tyhjentää rännit roskasta, tarkistaa jiirien, saumojen, läpivientien sekä kiinnikkeiden tiiveys ja peltien yleiskunto. Usein paras aika peltikattohuolloille on keväällä pahimpien pakkasten väistyttyä ja taas syksyllä, ennen ensilumen saapumista. Näin kattoa voidaan valmistella aina tulevan vuodenajan koitoksiin. Mutta kattohuollon tarvetta ei saa talviaikaankaan unohtaa – tällöin huollon tarve vain on erilainen. Talvella runsaslumisessa Suomenmaassa saattaa nimittäin kasaantua aikamoinen kinos lappeille. Ja mitä pidempään kinos kattoa ja sen rakenteita painaa mahdollisesti jopa monen tonnin voimalla, sitä todennäköisempää on, että katto tai muut kantavat rakenteet painosta kärsivät. Jos lumia ei pudota katolta riittävän säännöllisesti, on vaarana, että katto pääsee esimerkiksi painumaan lommolle. Toisaalta lumikinos saattaa lähteä itsekseen liikkeelle liukkaalta peltikatolta ja rysähtää vaikkapa räystään alle parkkeeratun auton päälle tai repiä aurinkopaneelin mukanaan. Onneksi meiltä Kattohuollolta saat myös lumenpudotukset myös vuoden pimeimpään aikaan.

Uusikaan katto ei ole suojassa lumelta tai niiltä hurjimmilta luonnonvoimilta

Luonto on joskus armoton ja katot joutuvat kestämään sen oikkuja päivästä sekä vuodesta toiseen. Joskus sataa kaatamalla, toisinaan tuivertaa myrskytuuli puita kaataen, välillä iskee lumimyräkkä ja lämpimällä säällä porottaa taas aurinko. Katto suojaa meitä niin uv-säteilyltä, sateelta kuin lumikinoksiltakin. Mutta edes uusi katto ei ole immuuni luontoäidin metkuille. Tonneja painava lumi ja päälle kaatuvat puut eivät tervettäkään kattoa kumarra. Tämä siis tarkoittaa sitä, että uusikin katto saattaa kärsiä vaurioita huonon sään aikaan. Lumi ja jää voivat naarmuttaa katteen pintaa, vääntää peltejä sekä avata saumoja. Alas vyöryessään se voi repiä irti niin lumiesteet kuin vesikourutkin. Päälle kaatuva puu voi taas tehdä monenlaista jälkeä aina pienestä kurusta täystuhoon. On tärkeä muistaa, että hyvin huolletulla katolla on kuitenkin lähtökohtaisesti paremmat mahdollisuudet selvitä kovistakin koettelemuksista terveempänä kuin ruosteen syömällä ja laiminlyödyllä katolla.

Meiltä Kattohuollolta saat avun yllättäviinkin kattovaurioihin. Akuutin ongelman ilmetessä ole siis oitis yhteydessä meihin. Me tulemme paikalle, kuvaamme kohteen sekä sen vauriot, annamme tarjouksemme sekä kirjoitamme tarvittavan raportin vakuutusyhtiötä varten. Jos vakuutusasiat ovat kunnossa, ei työmme maksa sinulle välttämättä mitään. Kun olemme määrittäneet kattosi tarpeet, voimme ryhtyä pikaisesti mahdollisiin paikkaus, korjaus tai uusimishommiin. Katto suojataan asianmukaisesti säältä, jotta rakenteet säästyvät lisävaurioilta. Hoidamme korjaukset pikaisesti, aina aikataulussa ja laadukkaita materiaaleja hyödyntäen. Näin katto on uudessa uskossa ennen kuin arvaatkaan. Ja aikaisemmat ikävät vauriot jäävät pelkäksi muistoksi vain. Voimme korjauksen yhteydessä lisätä myös kattoturvatuotteita katollesi. Mikäli tähän asti katolta esimerkiksi puuttuivat lumiesteet, saat nekin meidän kauttamme asennettua. Näin kinokset pysyvät aisoissa paremmin ja katon ympäristö on taas turvallinen. Jatkossa kannattaa muistaa myös huoltaa kattoa säännöllisesti, jotta se kestää mahdollisesti seuraavat tuulet ja tuiverrukset.

Milloin kannattaa peltikaton korjauksen sijaan alkaa pohtimaan kattoremonttia?

Kuten niin moniin muihinkin isoihin kysymyksiin elämässä, ei tähänkään ole tarjolla suoraa vastausta tai ehdottomia sääntöjä. Mutta viimeistään siinä vaiheessa, kun katto ei enää toimi tarkoituksenmukaisesti ja korjaustyöt vaativat yhä enemmän aikaa, vaivaa sekä taloudellista panostusta, voisi olla hyvä alkaa harkitsemaan vahvasti remontointia. Korjauksilla saatujen hyötyjen tulisi kuitenkin aina ylittää haitat. Toisaalta taas ihan yksikin reikä katossa voi saada sen sellaiseen kuntoon, että vaikka kattopellit olisivat itsessään vielä toimintakelpoiset, ovat katon alapuoliset rakenteet saattaneet kärsiä pahojakin kosteusvaurioita. Tällöin pelkkä paikkaus ei poista ongelmaa, vaan jättää kosteuden muhimaan ikävästi rakenteisiin, missä se voi aiheuttaa peruuttamatonta tuhoa. Toisaalta taas, vaikka katto näyttäisi pahalta, ei se välttämättä vielä vaadi kattavaa remonttia. Usein korjaus on remonttia halvempi toimenpide yskittäin tehtynä, jolloin koko kattoa on turha uusia, mikäli se ei sitä vielä vaadi.

Sinun ei tarvitse Kattohuollon asiakkaana tehdä yksin kaikkia vaikeita päätöksiä, sillä varmimman arvion kattosi todellisesta kunnosta saat kutsumalla meidät paikalle. Me tarkastamme katon pinnan, läpiviennit, kattotuotteet, yläpohjan ja aluskatteen kunnon, jotta saamme käsityksen katon kokonaisvoinnista. Keskustelemme sitten yhdessä kanssasi kattosi tulevaisuudesta ja siitä, olisiko tässä vaiheessa aika tehdä remontti. Olemme tottuneita tekemään todenmukaisia arvioita erilaisten kattojen kunnosta ja niiden pohjalta päätöksiä tarvittavista toimenpiteistä. Joskus tarpeeksi ajoissa toteutettu remontti voi tulla liian myöhään remontoitua huomattavasti edullisemmaksi. Toisinaan taas toteamme, että pienet korjaustyöt riittävät tällä kertaa, jos suurempia vaurioita ei löydy tai katastrofeja kyde pinnan alla. Voit siis luottaa meidän tietotaitoomme sekä pitkään kokemukseemme, jotta käytämme apunamme kaikissa kattotöissä sinun kattosi parhaaksi.

Vieritä ylös