KATTOHUOLLOT KAIKILLA HERKUILLA
Kokemusta, osaamista, palvelualttiutta, välineet ja työkalut, kaikki löytyy!

Tiilikaton korjauksen kanssa ei kannata turhaan aikailla

Vaikka erilaiset tiilikatot ovatkin kestäviä ja näin ollen myös pitkäikäisiä, ei niistäkään ikuisia saa. Niinpä tiilikaton korjaus tai kunnostustarve saattaa tulla eteen, milloin tahansa. Uusikin katto voi vaurioitua esimerkiksi erittäin runsaslumisena talvena, kun painava kinos lähtee vyörymään kiskoen kattotuotteet mukanaan. Tai syysmyrskyn yllättäessä ja kaataessa suuremman puun katteen päälle. Ja kun ongelma ilmenee, ei katon korjauksen suhteen kannata viivytellä, sillä lähes aina pienestäkin vauriosta voi kasvaa suurempi katastrofi. Vaikka kyse näyttäisi olevan pelkästä pintaraapaisusta, saattaa vesi päästä tekemään tuhoja esimerkiksi katteen alapuolisiin rakenteisiin asti, mikäli katto jätetään oman onnensa nojaan. Seuraukset voivat olla koko rakennuksen kannalta kohtalokkaat, jos seinissä alkaa kasvaa home tai sisäilmassa huokua merkit kosteusongelmasta.

Meiltä Kattohuollolta saat kaikki tiilikaton korjaus- sekä kunnostustyöt pitkällä kokemuksella kaikenlaisille rakennuksille. Oli kyseessä sitten isompi omakotitalo, pitempi rivitalo, korkeampi kerrostalo, iäkkäämpi huvila, pikkuruinen pihavaja tai jo aikaa nähnyt mummonmökki, me emme pelkää paikantaa ongelmaa ja ryhtyä korjaushommiin. Rautaisista ammattilaisista koostuva tiimimme on kerännyt kokemusta monenmoisista kattotöistä sekä erilaisista tiilikatoista. Meidän käsiimme voit siis luottaa kotisi tai minkä tahansa sinulle tärkeän kohteen. Me huolehdimme siitä aina parasta osaamistamme hyödyntäen sekä kokonaisvaltaisesti – asiakkaan ja katon yksilöllisiä tarpeita kuitenkaan unohtamatta.

Jokaisen korjaus- ja kunnostustyön aloitamme aina kartoittamalla katon nykyisen kunnon. Tämä siksi, että meidän täytyy saada käsitys siitä, mitä lähdemme korjaamaan ja miten. Toisinaan on niinkin, ettei asiakkaamme ole kyennyt paikantamaan ongelmaa, mutta tietää, jonkin olevan vialla. Tällöin on meidän tehtävämme etsiä mahdollinen vuotokohta. Meillä on muutoinkin tapana joka kerta katolle kiivetessämme silmäillä muun muassa katteen pinnan, läpivientien sekä kattotuotteiden kunnon, jotta voimme puuttua mahdollisiin ongelmakohtiin niin ripeästi kuin suinkin mahdollista.

Moni saattaa kuitenkin lykätä tiilikaton hyvinvoinnin kannalta kriittisiä kattotöitä ihan vain kustannussyistä. Me Kattohuollolla ymmärrämme kuitenkin, että hinta saattaa asettua toisille kynnyskysymykseksi, minkä takia hinnoittelemme kaikki kattotyömme kohdekohtaisesti emmekä veloita mistään ylimääräisestä. Meidän nettisivujemme kautta saat haettua helposti myös rahoitusta kaikille erilaisille kattotöille. Rahoitus tarjoaa usein toivottua joustoa maksamiseen. Jokaisen, joka meidät paikalle pyytää tiilikattoaan kunnostamaan, kannattaa muistaa myös kotitalousvähennykset.

Tiilikaton korjaus

Mitä kaikkea tiilikaton korjaus voikaan olla?

Tiilikaton korjaus ja kunnostus ovat yläkäsitteitä, jotka sulkevat sisäänsä kaikenlaisia erilaisia toimenpiteitä, joista katto voi hyötyä ainakin jossain sen elämänvaiheessa. Ne eivät siis ole pelkästään katteeseen ilmestyneiden reikien paikkausta tai vuotokorjauksia, kuten moni saattaisi ehkä ajatella, vaan katon kokonaisvaltaista huolenpitoa. Tiilikaton korjaus voi olla esimerkiksi yksinkertaisesti rikkinäisten tiilien vaihtamista uusiin tai jokin hieman monimutkaisempi toimenpide, kuten rikkoutuneen aluskatteen korjausta vuotojen välttämiseksi tulevaisuudessa. Mikäli vuotoa on ehtinyt jo tapahtua, pitää lahovaurioita kärsineet puuosat korjata. Joskus syypää vuotoon on puu, joka on päässyt kaatumaan talon päälle, myrsky, joka on tuhonnut osan katteesta tai lumi, joka on painanut katon notkolle tai vetänyt tikkaat mukanaan alas vyöryessään. Tällöin tarvittavia korjaustoimenpiteitä voivat olla esimerkiksi myrskyvaurioiden korjaus tai painuneen katon oikaisu. Me Kattohuollolla voimme myös kiinnittää uudelleen katolta pudonneet tikkaat tai asentaa kokonaan uudet vanhojen tilalle. Jos tikkaat ovat pudotessaan rikkoneet osan katosta, voimme korjata syntyneet vauriot.

Toisinaan myös seinällenostopellit sekä päätypellit tulee korjata tai vaihtaa uusiin. Aika kuluttaa myös erilaisia läpivientejä ja niiden tiivisteitä. Vuotojen välttämiseksi erilaisten läpiviennit kannattaa uudelleen tiivistää tai esimerkiksi vanhempi läpivienti – kuten esimerkiksi jo aikaa nähnyt kattoikkuna – vaihtaa kokonaan uuteen. Vuotoja voi syntyä myös erilaisten jiirien kohdalle, jolloin jiirien korjaus tai saumaus on usein paikallaan. Toisaalta tiilikaton erilaisiin korjaustoimenpiteisiin lukeutuvat myös rännien ja vesikourujen korjaukset sekä räystäslautojen tai -peltien vaihto tarvittaessa. Näin taataan sade- sekä sulamisveden oikea valumissuunta, joka säästää niin kattoa kuin muutakin rakennusta. Tiilikaton korjaus voi siis pitää sisällään minkä tahansa tai vaikka useammankin näistä toimenpiteistä. Korjaustarve arvioidaan aina katto- ja asiakaskohtaisesti, katon pitkäikäisyyteen pyrkien. Ota siis reippaasti yhteyttä, niin me Kattohuollolla teemme sen, mistä kattosi eniten hyötyy.

Tiilikaton huollon avulla voidaan katon vauriot paikantaa ajoissa

Kuten autoa, purjevenettä tai moottoripyörääkin, tulee myös tiilikattoa huoltaa säännöllisesti, jotta se toimii ja suojaa muuta rakennusta myös jatkossa. Olisi suoranaisesti tyhmää investoida johonkin yhtä kalliiseen kuin vaikkapa omakotitalo ja antaa sen sitten rapistua silmiensä edessä. Kattoa ei siis kannata jättää oman onnensa nojaan, sillä katon vaurioista saattaa kärsiä koko rakennus, asumismukavuus sekä pahimmassa tapauksessa jopa oma terveys sisäilmaongelmien ilmaantuessa. Sen lisäksi, että säännöllisillä kattohuolloilla varmistetaan tiilikaton toimivuus ja pitkitetään katon ikää, on se myös erinomainen mahdollisuus tutkia katto kokonaisuudessaan. Ja vain säännöllisesti katon kuntoa tarkastelemalla voidaan huomata sen mahdolliset ongelmat ajoissa. Tällöin niihin voidaan myös puuttua ripeästi, jolloin ne harvemmin ehtivät kasvaa kovin massiivisiksi haitoiksi. Mikäli katolle ei tasaisin väliajoin kiivetä sitä tarkemmin tutkimaan, ei vauriota välttämättä edes huomaa ennen kuin se on päässyt kasvamaan jo kalliista korjaustyötä vaativaksi katastrofiksi.

Me Kattohuollolla suoritamme tiilikatollesi kaikki sen kaipaamat huoltotoimenpiteet aina katteen pinnan puhtaanapidosta harjaamalla tai pesemällä läpivientien lisätiivistyksiin sekä kattotuotteiden toimivuuden varmistamiseen. Meiltä saat niin erilaiset tiilenpinnoitustyöt, katon puhtaaksi harjaukset, pesut kuin sammaleentuhokäsittelytkin, jotka kohentavat rakennuksen ulkoista ilmettä. Lisäksi suoritamme myös rännien tyhjennykset roskista sekä niiden lisäkiinnitykset. Huolehdimme siitäkin, että jokainen lumieste ja lapetikas on kunnolla kiinni, eikä yhdenkään kattoikkunan tai savupiipun sauma pääse vuotamaan. Talvisin pudotamme lumet turvallisesti ja sulatamme jäät ränneistä.

Meille on tärkeää, että jokainen katto on sekä toimiva että turvallinen kokonaisuus, eikä mikään ikävyys pääse yllättämään. Tästä syystä joka kerta katollasi käydessämme – oli kyse kuinka yksinkertaisesta ja paikallisesta huoltotyöstä tahansa – käymme läpi katon kokonaisuudessaan, aina juurikin sen pinnasta läpivienteihin ja kattotuotteisiin asti. Tarkistamme jopa mahdollisten lappeiden ja jiirien vedenpitävyyden emmekä unohda kurkistaa myöskään katon alapuolisiin rakenteisiin, kuten yläpohjaan, mahdollisten vuotojen jäljittämiseksi, mikäli reitti sinne vain on mahdollista löytää. Pidämme muutoinkin silmämme auki aina katollasi liikkuessamme ja havainnoimme ympäristöämme siltä varalta, että havaitsemme jotain, mikä ei välttämättä vielä ole ehtinyt muodostua ongelmaksi, mutta voisi mahdollisesti sellaiseksi myöhemmin kasvaa. Ja mikäli jotain yllättävää löydämme, voimme puuttua siihen mahdollisimman ripeästi.

Sammal ja lumikinokset ovat tiilikaton arkkiviholliset

Vaikkakin tiilikatto on hyvin kestävä, ikuista ei siitäkään saa. Erilaiset sääolosuhteet, aika ja luonnon kulutus voivat aiheuttaa ongelmia niin pitkässä juoksussa kuin nopeastikin. Tiilikaton suurimpia vihollisia ovat sammal sekä lumikinokset. Sammal ja jäkälä esimerkiksi tuhoaa katon pintaa työntämällä juurensa tiilen huokoisiin. Tämä puolestaan saattaa viedä tiileltä sen kestävyyden ja mahdollistaa veden kerääntymisen tiilen sisään. Ilman pakastuessa ja veden jäätyessä rapautuminen on nopeaa eikä katto pian ole lainkaan niin vesitiivis, kuin ennen rihmaston leviämistä. Sammal kerää itseensä myös paljon kosteutta, mikä hidastaa tai jopa estää katon kuivumisen, altistaen sitä näin jatkuvasti kosteudelle. Lumi taas kerääntyy karhelle tiilikatolle joskus korkeiksikin kinoksiksi, jotka painavat rakenteita monesti jopa tonnien voimalla, eikä pääse sieltä putoaman itsekseen kovinkaan helposti. Rakenteet joutuvat tällöin kovalle rasitukselle. Katto saattaa jopa painua kuopalle lumimassan painon alla, mikä aiheuttaa sadeveden kertymistä painaumaan. Toisaalta lumi saattaa myös lähteä hallitsemattomasti vyörymään alas katolta itsekseen juuri väärällä hetkellä. Tällöin vaaravyöhykkeellä saattavat olla niin epäonnekkaat ihmiset kuin liian lähelle taloa parkkeeratut autotkin. Ja mikäli henkilövahingoilta säästyttäisiinkin, saattaa rymisevä lumi murtaa tiiliä tai repiä mukanaan kattotuotteita. Tällöin vaurioita voivat kärsiä niin kate, irronneet kattotuotteet kuin ympäristökin. Näistä syistä talon omistajan kannattaa olla valppaana lumenpudotuksen suhteen.

Kun jo valmiiksi painavan tiilikaton tiilet ovat haurastuneet sammaleen vaikutuksesta, ei sille kannata jättää runsaslumisena talvena kertynyttä lumikuormaa kovin pitkäksi aikaa tai katastrofi saattaakin yllättää. Kaikki vaikuttaa nimittäin kaikkeen. Paras hyökkäys on kuitenkin tehokas puolustus ja näin ollen myös kattotöiden kohdalla avainsana on ennakointi. Tiilikatto on onneksi suhteellisen hyvin suojattu sammalta vastaan, mutta suojan ylläpitämiseksi pitää katon säännöllisestä puhdistuksesta ja riittävän ajoissa toteutetusta suojakäsittelystä huolehtia. Kun huolloista huolehditaan, riittää tiilelle sen materiaalista riippuen yleensä yksikin pinnoituskäsittely sen elinkaaren aikana. Betonitiilikate, joka kestää parhaimmillaan jopa noin 70 vuotta, vaatii ensimmäisen pinnoituksensa noin 30 vuoden jälkeen. Meiltä kattohuollolta saat kaikki työt aina lumenpudotuksesta, sammaleen poistoon ja tiilikatteen suojakäsittelyyn. Ne edesauttavat kattoa pysymään kunnossa pitkäänkin ja ehkäisevät ongelmia tulevaisuudessa. Pidä meidät siis mielessäsi, kun katto alkaa kerätä vihreää kasvustoa tai korkeampaa hankea lappeilleen.

Koska koittaa kattoremontin aika?

Vaikka tiilikatto onkin hyvin pitkäikäinen ja huolloilla sekä korjauksilla voidaan sen hyvinvointia edesauttaa, joskus sekin pitää päivittää uuteen. Mutta milloin tai kuinka usein? Siihen ei täysin suoraa vastausta voida antaa. Viimeistään siinä vaiheessa, kun katto ei toimi enää kunnolla ja korjaustyöt vaativat yhä enemmän aikaa, vaivaa sekä taloudellista panosta, katon kuntoon saamiseksi, kannattaa asiaa alkaa kuitenkin viimeistään harkita. Jos samat ongelmat joudutaan korjaamaan kerta toisensa jälkeen eivätkä tavanomaiset toimenpiteet auta enää kattoa pysymään toimintakuntoisena, voi kattoremontti tulla pitkässä juoksussa jopa halvemmaksi sekä koko rakennuksen hyvinvoinnin kannalta välttämättömäksi.

Katto voidaan uudistaa monella tavalla, riippuen sen kunnosta. Aina ei kokonaisvaltaiselle kattoremontille ole tarvetta, vaikka tilanne vaikuttaisikin alkuun pahalta. Joskus riittää pelkkä kattotiilien vaihto uusin, jos katon muut rakenteet ovat hyvässä kunnossa, vahvat, eikä katto ole painunut. Tällöin esimerkiksi tiilet voidaan pinnoittaa uudelleen ja vaihtaa rikkinäiset yksilöt uusiin, jos halutaan vain päivittää katon yleisilmettä. Toisinaan tämä ei kuitenkaan riitä, vaan kattotyöntekijän täytyy syventyä asiaan hieman pintaa syvemmälle – vaihtaa vaikkapa kostuneet eristevillat uusiin, päivittää aluskate tai korjata rakenteiden lahovauriot. Kokonaisvaltainen kattoremontti, jossa jokainen tiili lähtee vaihtoon takaa uuden, kestävän ja hyväkuntoisen katon seuraaviksi vuosikymmeniksi.

Jos et ole varma, riittääkö juuri sinun tiilikatollesi osittainen kattoremontti vai kannattaako ennemmin panostaa kattavampaan työhön, voi tilannetta arvioimaan kutsua kattoalan ammattilaisen. Me Kattohuollolla tarkastamme katon pinnan, läpiviennit, kattotuotteet, yläpohjan ja aluskatteen kunnon, minkä jälkeen keskustelemme kanssasi yhdettä kattosi tulevaisuudesta sekä siitä, tulisiko kattoremontti kyseeseen. Pohdimme asiaa aina monesta näkökulmasta, unohtamatta taloudellista kannattavuutta sekä esimerkiksi rakennuksen jälleenmyyntiarvoa. Tarpeeksi ajallaan toteutettu remontti voi tulla nimittäin liian myöhään remontoitua huomattavasti edullisemmaksi. Siksi, mikäli remontin tarve nostaa selvästi päätään, kannattaa ammattilaisen neuvo pistää korvan taa. Ja tarvittaessa ottaa yhteyttä, kun on siihen valmis.

Vieritä ylös