KATTOHUOLLOT KAIKILLA HERKUILLA
Kokemusta, osaamista, palvelualttiutta, välineet ja työkalut, kaikki löytyy!

Säännöllinen katon huolto on jokaisen terveen katon perusta

Huollatatko säännöllisesti autoasi? Entä purjevenettä? Jopa tiskikone kaipaa joskus putsausta sen sisään kertyvistä ruuantähteistä. Älä siis unohda myöskään kattoasi ja sen tarpeita. Suomen vaihtelevat sääolosuhteet koettelevat kattoja, joiden pitäisi pystyä suojaamaan rakennuksen muita osia muun muassa viimalta, kosteudelta, uv-säteilyltä sekä paukkupakkasilta. Puiset rakenteet sekä lämpöä eristävät villat voivat päästä kastumaan ja pahimmillaan jopa homehtumaan. Ongelmat saattavat levitä aina asuintiloihin asti, jollei niiden kulkua pysäytä ajoissa. Toinen toistaan seuraavien vikojen korjaaminen ei ole kuitenkaan ideaali tapa pitää rakennuksen kunnosta huolta, vaan salaisuus piilee niiden ennaltaehkäisyssä. Kattojen kohdalla vaivojen ennaltaehkäisy onkin helppoa. Säännöllinen huolto on nimittäin jokaisen terveen katon perusta. Kattoa huollattamalla voidaan välttää esimerkiksi roskien kerääntyminen lappeille ja sen myötä huopakaton sammaloituminen. Peltikaton saumojen tarkastaminen ehkäisee vuotoja ja tiilikaton kohdalla on kriittistä löytää esimerkiksi rikkinäiset tiilet ajoissa.

Meiltä Kattohuollolta löytyy kattava valikoima erilaisia huoltotoimenpiteitä, joita katot kaipaavat. Toteutamme katon toimintaa tukevat ja sen elinikää pidentävät kattohuollot kaikenlaisille katoille niiden mallista, koosta ja materiaalista riippumatta. Olemme työskennelleet pitkän uramme aikana monissa kohteissa, joten kokemuksen kautta tiedämme tarkalleen, millaista huolenpitoa mikäkin katto vaatii ja kuinka sen toimintavarmuutta saadaan pitkitettyä. Oli kyse sitten tiilikattoisesta omakotitalosta, huopakattoisesta rivitalosta tai peltikattoisesta kerrostalosta, huolto hoituu meidän kauttamme. Me tunnemme kattomateriaalit kuin omat taskumme. Ja jokaista kohdetta huollamme järkkymättömällä ammattitaidolla sekä parhaan osaamisemme mukaan.

Huoltotöitä tehdessä haluamme varmistua aina katon kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista. Emme siis tyydy vain harjaamaan katon puhtaaksi ja sulkemaan silmämme sen muilta mahdollisilta tarpeilta. Meistä on tärkeää, että joka kerta kun kattotyöntekijä katolle kiipeää – oli syynä kuinka pieni huoltotoimi tahansa – katolla toteutetaan samalla sen kuntoa määrittävä yleistarkastus. Me Kattohuollolla toteutamme tämän veloituksetta aina kun kiipeämme katollesi muita töitä tekemään. Katsastamme muun muassa katteen pintaa. Näin pyrimme määrittämään ovatko peltikaton kattopellit ehjiä, maalipinta riittävästi ruosteelta suojaava, löytyykö ruostetta ja pitävätkö pellin kiinnitykset. Tiilikatolla taas voimme löytää rikkinäisiä tai irronneita tiiliä ja huopakatolta rakoilevia saumoja sekä repeämiä. Huolehdimme siitäkin, ettei sammal ole vallannut itselleen tilaa lappeilla. Jiirien kunto sekä harjatiivisteen olemassaolo ovat usein katsastuksemme kohteita. Pidämme silmämme auki myös läpivientien kuten savupiipun, liesituulettimien hormien, huippuimurin putkien sekä kattoluukkujen kohdalla. Kattotuotteiden ja kattoturvatuotteiden kuten lapetikkaitten, kattosiltojen sekä lumiesteitten kunnolliset kiinnitykset sekä toimintakunnon haluamme myös vilkaista käyntimme yhteydessä. Mikäli yläpohjaan on kulkureitti, käymme kurkistamassa sinnekin. Säännöllisten kattotarkastusten avulla voimme ennakoida mahdollisimman hyvissä ajoin monia ongelmia, jotka saattaisivat myöhemmin nostaa päätään vielä ikävämmissä merkeissä. Ja jos jotain huomiotamme vaativaa katolta käyntimme yhteydessä löytyisi, voisimme sinun niin toivoessasi myös korjata vian, kun kerran jo paikalla olemme.

Siitä huolimatta, että moni ymmärtää kyllä katon säännöllisen huollon tarpeen, liian harva on todella halukas huollattamaan kattoaan riittävän usein. Syynä tähän voi olla ajatus siitä, että katon huoltotyöt ovat kalliita. On toki totta, etteivät kattotyöt usein ole niitä kotitalouden edullisimpia huoltotöitä, mutta meillä Kattohuollolla hinnoittelu on reilua sekä summat kustomoitu aina kattokohtaisesti. Ja lisäksi fiksu tietää, että laadukkaan katon kuntoa kannattaa ennemmin ylläpitää säännöllisin huolloin, kuin antaa sen rapistua hitaasti ja myöhemmin pistää kalliilla remontilla uusiksi. Monesti kattohuollot kyllä maksavat itsensä takaisin, kun kattoa ei tarvitse olla jatkuvasti korjailemassa. Me Kattohuollolla ymmärrämme kuitenkin taloudellisten tilanteiden vaihtelun ja tiedämme, ettei kaikilla ole mahdollisuutta ruokkia säästöpossuaan pulleaksi ihan vain sijoittaakseen hilunsa erilaisiin katon huoltotöihin. Siksi olemmekin pyrkineet tarjoamaan asiakkaillemme helpotusta kustannusten kattamiseen. Kaikkiin Kattohuollon kattotöihin on mahdollista saada kätevä rahoitus, jota voi hakea helposti kotisivujemme kautta, vaikka ihan kotisohvalta käsin. Näin maksaminenkin helpottuu, kun koko summaa ei tarvitse kaapia kasaan kerralla. Kotiin tai vapaa-ajan asuntoon ammattilaisella teetetystä kattohuolloista on yksityistalouden mahdollista saada myös kotitalousvähennystä, joten sitäkään ei kannata unohtaa netissä surffaillessa hakea.

Säännöllinen katon huolto on jokaisen terveen katon perusta

Laadukkaalla kattohuollolla kate pysyy toimintakunnossa

Kuten jo todettu, katon kuin katon huolto on äärimmäisen hyvä sijoitus. Katto palvelee pidempään ja pysyy toimintakuntoisena, eivätkä ikävät ongelmat pääse yllättämään. Sillä on kuitenkin väliä, miten kattoaan huoltaa. Jokainen katto kun on oma yksilönsä, joka kärsii sijaintinsa, materiaalinsa, mallinsa ja kokonsa vuoksi erilaisesta kulutuksesta. Yksi katon kunnon kannalta kriittinen osa on vesikate itsessään, sillä se juuri suojaa alempia rakenteita. Suomessa etenkin vaihtelevan ja toisinaan hyvin raa’ankin ilmaston vaikutukset näkyvät katteessa nopeasti, jos siitä ei huolehdita kyllin usein. Auringon kova porotus kesäisin, syksyn kovassa tuulessa kieppuvat lehdet, talven paksut lumikinokset ja kevään sulamisvedet sekä rankkasateet. Neljä kaunista vuodenaikaa vaativat siltä sekä kestävyyttä että säänsietokykyä. Sen on oltava niin ehjä kuin vesitiiviskin, painavaa lumikuormaa kestävä ja niin puhdas, ettei sammal pääse valtaamaan pinta-alaa. Jotta kate pysyisi tällaisessa toimintakunnossa, on sen huoltamisesta huolehdittava. Mutta kuinka usein on sitten riittävän usein ja miten säännöllisesti on tarpeeksi säännöllisesti?

Jotain katteen huoltotoimenpiteitä olisi hyvä pyrkiä totuttamaan kaksikin kertaa vuodessa – syksyllä ennen ensimmäisiä lumia ja keväällä pakkasten viimein väistyttyä. Tällaisia ovat esimerkiksi katon sekä sitä ympäröivien rännien puhdistus roskista ja lehdistä. Näin sade- ja sulamisvesi pääsee poistumaan katolta ongelmitta eivätkä kerry vaikkapa ruostuttamaan rännejä. Kourujen kiinnitys ja oikea kaatosuutakin on hyvä varmistaa samalla. Ja koska katon läpivientien, saumausten ja jiirien on tärkeää pysyä tiiviinä, kannattaa niidenkin kunto tarkastaa sekä tarvittaessa vuotoalttiit kohdat lisätiivistää. Jos katolta löytyy erilaisia kattotuotteita, kuten esimerkiksi lumiesteitä, kattosiltoja, lapetikkaita tai aurinkopaneeleja, tulisi niidenkin toimivuus ja riittävä kiinnitys katsastaa aina puolen vuoden välein. Hädin tuskin katossa kiinni pysyvät tikkaat eivät ole turvalliset, eikä kukaan varmasti halua jäädä katolta kinoksen mukana alas vyöryvän lumiesteen alle. Lumen hallitsemattoman alas vyöryn voi myös estää tarvittaessa lumenpudotuksilla. Ammattilaisen toteuttamana lumenpudotus sujuu hallitusti sekä turvallisesti niin ympäristön kuin katteenkin kannalta. Kinoksiksi kertynyt lumi rasittaa myös katon rakenteita, kun painoa niiden päälle saattaa kertyä jopa tonnien edestä, joten lumenpudotukset ovat tärkeitä jo ihan siitäkin syystä. Myös jää kannattaa sulattaa ränneistä, jotta kevään viimein saapuessa sulamisvesi ei tulvi tukkeutuneitten kourujen reunojen yli ja valu alas vaikkapa rakennuksen seiniä pitkin. Erilaisten huoltotoimenpiteiden tarkoitus onkin juuri valmistella kattoa seuraavien vuodenaikojen koetuksiin.

Eri katemateriaalit vaativat myös keskenään hieman erilaista huolenpitoa. Tämä on tärkeä huomioida myös katon huoltotöitä suunnitellessa. Esimerkiksi peltikaton kohdalla sen pinnan kunnon sekä peltien kiinnityksen tarkistus ensisijaisen tärkeää. Jos peltikatto on altistunut lialle ja seisovalle vedelle, on se saattanut alkaa ruostumaan. Ja mikäli pellit irvistävät, voi niiden välistä päästä valumaan myös alempiin rakenteisiin vettä. Jos pelti on puutteellisesti kiinni, saattaa se pahimmassa tapauksessa myös irrota. Kiinnitykseen käytettävät naulat voidaan tarvittaessa vaihtaa esimerkiksi kattoruuveihin tai vanhat kattoruuvit uusiin. Toisinaan sekään ei aina riitä, vaan pelti saattaa kaivata myös lisäkiinnityksiä. Kattohuovan kohdalla taas keskitytään saumauksiin. Niiden tiiveys on tärkeä tarkastaa säännöllisesti, sillä pienikin repsotus voi aiheuttaa suurenkin vuoto-ongelman. Tiilikaton omistajalle harmaita hiuksia saattavat aiheuttaa esimerkiksi kattotiilien puutteellinen kunto sekä rikkinäiset tai irronneet tiilet. Siksi tiilikaton huoltojen yhteydessä on tärkeää vaihtaa rikkinäiset yksilöt ehjiin sekä tarkastella katon yleiskuntoa muutoinkin.

Vesikaton alapuolisten rakenteiden osalta on tärkeää huolehtia esimerkiksi yläpohjan kunnosta. Jos pääsemme kurkistamaan yläpohjaa, tarkastamme rakenteiden, aluskatteen sekä eristeiden kunnon. Etsimme silmämääräisesti myös vuotoja tai muita mahdollisia ongelmia, sillä yläpohjan vaivat jäävät muutoin helposti pimentoon kriittisen pitkäksikin aikaa. Asianmukaisesti toimiva yläpohja varmistaa kuitenkin terveen sisäilman sekä riittävän lämmöneristyksen.

Muita katon huoltotoimenpiteitä voidaankin toteuttaa enemmän katon yksilöllisten tarpeiden mukaan. Toisinaan likaiselle katolle voidaan suorittaa esimerkiksi sen kattava pesu, kun pelkkä harjaus ei enää riitäkään. Jos katolle on ehtinyt kerääntyä sammalta, voimme me Kattohuollolla suorittaa esimerkiksi sammaleen poiston ja sen jälkeen myös katteen suojakäsittelyn, jotta seuraavat mättäät pysyisivät poissa. Tiili- ja huopakatto on toisinaan myös hyvä pinnoittaa sekä peltikatto maalata.

Kuinka huopakaton, tiilikaton tai peltikaton huollot eroavat toisistaan?

Eri katemateriaalien huolto nimenomaan kunkin katteen vaatimalla tavalla on ensisijaisen tärkeää, jotta kate pysyy parhaassa mahdollisessa toimintakunnossa. Vääränlainen huoltotoimi voi pahimmassa tapauksessa jopa pilata kerrasta koko katon, joten siksi jokaisen katolle huoltotoimia toteuttamaan kiipeävän on hyvä tietää, mitä tekee. Vaikka tarkoitusperä olisi hyvä, voi näppärinkin tee-se-itse -mies saada aikaan enemmän haittaa kuin hyötyä. Jos siis ei itse lukeudu alan erityisosaajiin, kannattaa ennemmin pyytää apua, kuin katua jälkikäteen. Ammattilainen taitaa nimittäin tavat huolehtia kustakin katosta huomioiden katteen tarpeet sekä ominaisuudet. Näin katto tulee huollettua sille parhaalla mahdollisella tavalla. Esimerkiksi huopakatto puhdistetaan yleensä ilmapuhaltimella. Muu tapa saattaisi olla riski katon pinnalla olevan ja sen toiminnan kannalta oleellisen sirotteen irtoamiselle. Tiilikatto sen sijaan kestää astetta kovemmankin harjauksen sekä myös vedenpainetta. Peltikaton kohdalla tärkeintä taas on, ettei pintaa naarmuteta tai maalia irroteta pestiin sitten harjalla tai vedellä.

Peltikattoa kiusaa ruoste, kun taas huopa- sekä tiilikatoilla suurempaa harmia aiheuttaa sammal. Näin ollen katteiden pintoja pitää puhdistuksen jälkeen myös huoltaa hieman eri tavoin. Tiilikatto ja huopakatto pinnoitetaan kummallekin katetyypille sopivalla pinnoitteella, kun taas peltikatto kannattaa ennemmin maalata ruosteen leviämisen välttämiseksi. Jos sammal on ehtinyt vallata elintilaa tiili- tai huopakatolla pinnoituksesta huolimatta, vaaditaan sen karkottamiseksi sammaleentuhokäsittely. Vain oikein toteutetun tuhokäsittelyn avulla saadaan poistettua syvälle katteeseen tunkeutuneet juuret. Käsittelyn jälkeen kate tulisi jälleen suojakäsitellä, jottei uutta sammalta pääse hetkeen syntymään. Peltikatto puolestaan harvemmin kaipaa sammaleenpoistoa, ja vaikka kasvustoa ilmaantuisikin, on pesu yleensä riittävä toimenpide sammaleen irrottamiseen. Mikäli peltikatolle on kuitenkin ehtinyt pesiytyä ruostetta, on se huolella poistettava ja pinta suojamaalattava.

Kattohuollolla me kattoalan ammattilaisina tunnemme eri kattomateriaalien salat sekä metodit niiden tehokkaaseen huoltamiseen. Me siis myös tiedämme, mitä katolla kannattaa ja mitä ei kannata tehdä. Huomioimme jokaisen katemateriaalin tarpeet sekä ymmärrämme niiden toiminnan. Tiedämme esimerkiksi, että huopakaton huollossa on huomioitava, ettei katolle kiivettäisi kesän kuumimmassa paahteessa, sillä pehmeä kate antaa helposti periksi. Peltikatolla taas osaamme käyttää esimerkiksi lumenpudotuksessa välineitä, jotka eivät naarmuta pellin pintaa. Jos siis kaipaat katollesi ammattimaisen sekä kokonaisvaltaisen kattohuollon, joka toteutetaan aina katon yksilöllisyys huomioiden, olet tullut oikeaan paikkaan.

Kattohuollon yhteydessä huomataan yleensä muutkin katon ongelmat

Sen lisäksi, että saat meiltä osaavaa ja ammattitaitoista katon huoltoa, on palvelulle kattosi hyvinvoinnin kannalta aina kokonaisvaltainen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, ettemme kiipeä katolle, toteuta vain sen yksittäisen huoltotoimenpiteen, joka meiltä on tilattu ja poistu paikalta vähin äänin, vaikka olisimme huomanneet katolla muutakin ongelmanpoikasta. Me ajattelemme kattoa kokonaisuutena, jonka jokaisen osan on toimittava moitteetta, jotta katto voisi hyvin. Näin ollen me siis myös aina katollesi kiivetessämme, oli kyse sitten pelkästä rännien tyhjennyksestä tai sen yhden irronneen kattotiilin vaihdosta, katsastamme samalla kattosi koko yleisilmeen täysin veloituksessa. Kokeneet katto-osaajamme löytävät katoltasi piilevätkin ongelmat. Eli siis ne, joiden olemassaolosta et ehkä tiennyt, ja jotka voisivat yllättää mittavallakin kattovauriolla, mikäli jäisivät kytemään pidemmäksikin aikaa.

Jos korjattavaa tai muuta huollettavaa katoltasi käyntimme yhteydessä löytyy, annamme mielellämme myös näiden ongelmien paikkaamisesta sinulle edullisen tarjouksen. Vaikka huollon yhteydessä huomattu vika onkin harvemmin miellyttävä yllätys, kannattaa se pyrkiä hoitamaan pois päiväjärjestyksestä pikimmiten. Ja varhain löydetty vuoto on lopulta liian myöhään paikannettua parempi vaihtoehto. Säännöllinen katon tarkastus mahdollistaakin nopean reagoinnin mahdollisiin ongelmiin ja säästää näin sekä kattoa että rahaa. Tilaa siis säännöllinen kattohuolto meiltä Kattohuollolta.

Kun huolto ei enää riitä, on aika pistää katto uusiksi remontilla

Vaikka kattoa huollattaisikin väsymättömästi, ei sekään ihmeitä takaa. Jokainen katto vanhenee ja iän mukana tulevat väistämättömästikin erilaiset kulumat. Huolloilla on saatu mahdollisesti hidastettua tätä luonnollista muutosta, mutta aikaa niilläkään ei voi pysäyttää. Jossain vaiheessa katon huoltotoimet alkavat menettämään tehoaan. Vääjäämättä huopa alkaa venymään, repeilemään ja kupruilemaan, peltikatto ruostuu, pellit vääntyilevät sekä tiilet murenevat, kaikesta huolenpidosta huolimatta. Tällöin on aika ryhtyä suunnittelemaan katon uusimista. Näin siksi, että siinä vaiheessa, kun kuluman alta ei enää juuri paista esiin hyvinvoivaa kattoa, eivät jatkuvat korjaustoimet enää kannata, vaan katon uusiminen on usein sekä turvallisempi että kannattavampi vaihtoehto.

Laadukkaat kattoremontit täysivaltaisena pakettina aina suunnittelusta toteutukseen ja loppusiivoukseen saat nekin meiltä Kattohuollolta. Oli kyseessä sitten omakotitalo, rivitalo, kerrostalo, kesämökki tai ratsastusmaneesi, homma hoituu meidän ammattimaiselta tiimiltämme. Ja halusit remontin sitten huopakatolle, tiilikatolle tai peltikatolle, saat sen meidän kauttamme. Me saavumme paikalle osaavin ottein, pitkän kokemuksemme varmuudella sekä laadukkaat kattotuotteet olalla. Meiltä löytyy ammattikalusto aina vasaroista nostimiin, henkilökohtaisia kattoturvavälineitä unohtamatta. Toteutamme kaikki kattoremonttimme aina asiakasta ajatellen, sovitussa aikataulussa, edullisesti sekä kerralla kuntoon. Meidän remonttiamme ei tarvitse myöskään muiden tulla korjailemaan. Ja jos puutteita jälkeen päin ilmenisikin, ei sinun tarvitse niistä huolehtia – me tarjoamme jokaiselle remontillemme työtakuun. Myös esimerkiksi katevalmistajan omat takuut pysyvät voimassa, kun kattoalan ammattilainen asentaa katon. Ja kun työt on tehty, me tarkistamme vielä lopputuloksen, siivoamme paikat, viemme mukanamme purkujätteet ja jätämme hymyn huulillesi.

Vieritä ylös